Естония, която е член на НАТО, твърди че руски военен

Естония, която е член на НАТО, твърди че руски военен ...

Естония твърди, че Русия за втори път е нарушила въздушното й пространство тази седмица.


Естония, която е член на НАТО, твърди че руски военен самолет е нарушил въздушното й пространство близо до балтийския остров Вайндло, което според нея е втори подобен инцидент за тази седмица и трети за един месец, предаде Асошиейтед прес.

От естонските въоръжени сили казаха, че самолет Ил-76 се е намирал по-малко от минута във въздушното пространство на страната вчера следобед.

Естония твърди, че радиопредавателят на самолета е бил включен, но екипажът не е представил план на полета и не е установил радио контакт с естонската служба за контрол на въздухоплаването.

Естонският външен министър е привикал руския посланик и му е връчил протестна нота. Естония е съобщила за четири предполагаеми нарушения на въздушното й пространство от руски самолети тази година.

От въоръжените сили на Естония твърдят, че почти идентично нарушение е извършено на същото място във вторник. Естонските медии съобщават, че пътническият самолет Ил-96, замесен в този инцидент по всяка вероятност принадлежи на руската президентска администрация.

Източник: novini.bg