Ескалаторите определено са създадени за наше удобство и са изключително

...
Ескалаторите определено са създадени за наше удобство и са изключително
Коментари Харесай

Защо ескалаторите нямат гладки стъпала

Ескалаторите несъмнено са основани за наше улеснение и са извънредно потребни, когато ни мързи да се качваме и слизаме, когато бързаме или носим тежък багаж.

Приемаме ги за даденост и може би в никакъв случай не сме се замисляли за някои явни обстоятелства. Като за какво да вземем за пример стъпалата им не са гладки? Истината е, че дизайнът им има доста практична цел.
 Снимка 408045

Макар на множеството от нас да ни наподобява разумно да са направени назъбени, с цел да усъвършенстват сцеплението сред обувките на хората и стълбите на ескалатора и да не се хлъзгаме по тях, в действителност има и друга причина .

Всеки, който се е качвал на ескалатор, знае, че стъпалата непрекъснато се движат от върха до дъното. Но ето какво може би не сте забелязали. Когато стъпалата на ескалатора се изравнят до така наречен гребенна плоча, намираща се в единия и другия завършек на ескалатора, там се задържат отпадъци или боклуци, които инцидентно са паднали по стълбите.
 Снимка 408047

Вдлъбнатините на към този момент изравненото ходило се пресрещат с гребенната плоча , което затруднява влизането на разнообразни предмети във вътрешната част на ескалатора, пишат от Reader`s Digest.

Релефните отвесни ленти на стъпалата в действителност спомагат да не попадат голям брой и разнообразни отпадъци в механизма , който задвижва ескалатора, с цел да не се стига до краткотрайно прекъсване или даже до тежка щета на машината.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР