Есента е време, в което приключват ремонтите по домовете. Най-често,

...
Есента е време, в което приключват ремонтите по домовете. Най-често,
Коментари Харесай

Искайте писмени договори за изработката на мебели и дограми

Есента е време, в което завършват ремонтите по домовете. Най-често, с изключение на възобновяване на остарялото жилище или довършване на новото, се сменят дограми, поръчват се мебели. От извънредно значение е при използването на услугите на търговци за направа на мебели, дограми и пр. потребителите да изискват и пазят писмени предложения и контракти. В тях би трябвало да се съдържат съответните параметри на изискванията, с които двете страни се съгласяват - цена, период на доставка, неустойки при неизпълнени отговорности. Така, при възможното възникване на спор, по-лесно може да бъде потвърдено кой какво не е извършил и какво дължи за това на отсрещната страна, в това число и при положение на забавена доставка.

Трябва да се има поради, че нерядко търговците и компаниите за строителни услуги, в желанието си да привлекат повече клиенти, поемат повече поръчки, в сравнение с е потенциалът им, надявайки се някак си да наваксат. При хроничната липса на квалифицирани служащи обаче, с изключение на до закъснение, това може да докара и до по-лошо качество.

„ Има опция, в случай че срокът не бъде спазен, както е контрактувано, по взаимно единодушие на потребителя и търговеца да бъде контрактуван нов период за осъществяване, в границите на който въпреки всичко да бъде предоставено това, което е поръчано ”, изясни наскоро ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред " Нова тв ".

Той добави, че в случай че не се стигне до осъществяване и в в допълнение контрактувания период, наред с неустойките, потребителят има право да скапе контракта, надлежно и да получи цялата заплатена от него сума назад.

Ако това не стане, последната дума е на съда. Но преди този момент потребителите могат да потърсят съдействието на КЗП, както и на така наречен помирителни комисии. „ Във всеки съответен случай, като се изключи че за установените нарушавания постановяваме плануваните в закона наказания, ние подхващаме и всички тези дейности, които да доведат до заслужено обезщетение и отплата за потребителите ”, твърди Маргаритов.

Когато се окаже, че търговецът умишлено е поемал ангажимент за осъществяването на поръчки, за които авансово е знаел, че няма да успее да се оправи в период, Комисията може да се произнесе за съществуването на нелоялна процедура. Това ще донесе на компанията глоба до 30 000 лева и възбрана за използването на тази процедура в бъдеще. Ако пък се стигне до наново такова нарушаване в границите на една година, глобата достига до 50 000 лева

При избора на търговец за осъществяването на дадена услуга най-добре е да не се взимат импулсивни решения, даже когато на пръв взор договорката наподобява извънредно преференциална, или когато е предложена от човек, на който може да се има доверие. Добре е самите ние като клиенти да създадем своето изследване и по повод и на търговеца, и във връзка с това какви други предложения за тези услуги има на пазара, поучават от КЗП.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР