Есента е сезонът на дисковата болест, която се проявява със

...
Есента е сезонът на дисковата болест, която се проявява със
Коментари Харесай

Физиотерапевтите в УМБАЛ „Пловдив“ лекуват все по-често млади пациенти

 20pl9998-ou_ekzarhantim_i  20pl9998-joga-3  20pl9998-joga-2  20pl9998-joga  20pl9998-d-r-trendafila-to6eva-2
Есента е сезонът на дисковата болест, която се демонстрира със вдървеност в гръбнака, болки във врата и изтръпване на крайниците. Болковият синдром е изострен, а пациентите подлежат на медикаментозно лекуване и физиотерапия, твърди доктор Трендафила Тошева, шеф на отделението по физикална терапия и рехабилитационна медицина в Университетска болница „ Пловдив ” (бившата Окръжна болница).

„ В последно време се вижда подмладяване на заболяването – от ден на ден младежи идват при мен със съществени недоволства. Най-засегнати са хората, които работят в офиси, на компютър, както и в производството – на конвейер, шивачки и така нататък Те стоят неподвижно по 4-5 часа и рано или късно заболяват. Преди 20 години знаехме, че заболяването се демонстрира след 50-55 години, само че в този момент това предписание отпадна, тъй като при нас към този момент лекуваме даже и 13-годишни деца. Пациентка в тийнейджърска възраст организира постоянно лекуване в отделението, като при нея има и изтръпване на единия крак.

Момичето стига до болнично лекуване след натоварване в час по физическо образование. Тъй като детето не тренира, а в учебното заведение се постанова да извършва силови извършения, се предизвика този случай ”, добавя шефката на отделението по терапия и рехабилитационна медицина в УМБАЛ „ Пловдив ”.
Д-р Трендафила Тошева описа, че сега в отделението се лекува и юноша на 23 години с кръвоизлив в гръбначния мозък. Той е футболист и на една подготовка на 18 септември тази година подвига глава нагоре, получава мощна болежка в гърба и врата, изтръпват му и ръцете, само че всичко отминава за десетина минути. На идващия ден още веднъж отива на подготовка, рита с единия крайник, при което усуква тялото си и още веднъж получава изтръпване в ръцете и краката. На стадиона незабавно му вършат масаж, след който се оказва, че въобще не може да мръдне и го докарват по неотложност с кола за спешна помощ в неврологията на УМБАЛ „ Пловдив “. Установява се кръвоизлив в шийния дял на гръбначния мозък. В момента пациентът организира рехабилитация, а екипът на физиотерапията води борба да го възвърне изцяло, тъй като е доста млад. Има голям късмет, тъй като и болестта бе хванато в точния момент, разяснява доктор Тошева.

Друга пациентка от Пловдив на към 30 години е доведена в отделението на инвалидна количка. Тъй като работи в офис по 8 часа всеки ден, желае да има двигателна интензивност и се записва на курс по йога. След третия сеанс се прибира у дома и внезапно цялата изтръпва. Обажда се на тел. 112, а след прегледа с кола за спешна помощ по неотложност е откарана и призната в болница, където се открива кръвоизлив в гръбначния мозък. Според невролозите случаят е предизвикан от йогата.

„ Залитането по йога от хора над 25-30 години е голяма неточност, тъй като в Индия от 3-годишни се учат на йога, а не откакто организмът е приключил своето развиване. Упражненията са доста фрапантни за региона на врата и гръбнака, усукванията също са доста рискови. Добре, че пациентката беше слабичка и тежестта на тялото не бе довела до по-масивен случай, тъй като в случай че беше даже 60 кг, нямаше да можем да я възстановим “, разяснява доктор Тошева. След 3-4 курса физикална терапия 30-годишната пациентка става и стартира да се движи сама, въпреки че й остава изтръпването в крайниците.

Усложненията от дисковата болест са извънредно неприятни – водят до инвалидизация – парези, парализи и отпадна симптоматика, което въобще не е желателно. „ Чрез нашата активност – здравна рехабилитация, реализираме оптималната функционална валидност и сполучлива ресоциализация на хората с увреждания, сподели началникът на отделението. Отделението разполага с апаратна физиотерапия в следните браншове – електролечение, светлотерапия, лекуване с ултрависока периодичност, инхалаторно ултразвуково лекуване и бранш за кинезитерапия.

Тук се прави и ранна клинична рехабилитация – при леглото на болния в другите клиники на УМБАЛ „ Пловдив “. Има създадени лични логаритми, по които работят рехабилитаторите. При блокиране на гръбначния дирек се прави освобождение на гръбначно-мозъчните коренчета посредством мануална терапия, а мускулатурата се релаксира. Ако това не е задоволително, се прави апаратна стратегия в продължение на 7 дни. Когато казусът е продължителен, лечението е добре да се организира 2 пъти в годината. Много е значимо хората да схванат, че не трябва да пресилват тялото си ненужно ”, предложи доктор Тошева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР