Есенният спад на фондовия пазар се влоши в петък, тласкайки

...
Есенният спад на фондовия пазар се влоши в петък, тласкайки
Коментари Харесай

S&P 500 влиза в корекция, падайки с над 10% от последния си връх

Есенният спад на фондовия пазар се утежни в петък, тласкайки S&P 500 към промяна и до най-лошия му двуседмичнo показване за годината.

Широкият показател на фондовия пазар се колебаеше през по-голямата част от деня, преди да загуби 0,5% за сесията, падайки с над 10% от последния си връх.

Печалбите на S&P 500 за годината се свиват до 7,2%, откакто през юли показателят означи съвсем 20% растеж.

Спадът в акциите на Chevron и JPMorgan Chase беше измежду аргументите за понижението на Dow Jones Industrial Average с 367 пункта, или 1,1% - най-ниското му равнище от март.

Nasdaq Composite означи растеж от 0,4%, откакто влезе в промяна по-рано през седмицата. Технологичният показател пада в продължение на три поредни седмици.

Настроението на пазара се помрачи през октомври, до момента в който вложителите проучват отчетите за облагите на някои от най-големите компании в Съединени американски щати и на фона на повишаващата се рентабилност на облигациите, отбелязва The Wall Street Journal.

Доходността на 10-годишните съкровищни бонове надвиши 5% за първи път от 16 години при започване на комерсиалната сесия в понеделник, приковавайки доста вложители към дълговия пазар през цялата седмица. Доходността на 10-годишните облигации се откри на 4,846% в петък.

Това внезапно повишаване провокира неустойчивост на фондовите пазари.

S&P 500 и Dow Jones Industrial Average са на път да отбележат три поредни месеца на загуби - най-лошият им интервал от януари-март 2020 година

Седмицата беше белязана от огромни съмнения на акциите във всички браншове - от този на огромните софтуерни компании до петролните колоси.

Акциите на фирмите от така наречен „ Великолепна седморка “, които нарастваха през огромна част от годината - и които доведоха до скок на главните показатели - бяха изключително мощно наранени.

Печалбите на Alphabet разочароваха вложителите, изпращайки акциите на компанията майка на Гугъл надолу с съвсем 10% за седмицата - най-лошото им показване от ноември 2022 година

Акциите на Meta Platforms изгубиха към 3,9% за седмицата.

Chevron изтри 13% - най-големия седмичен спад от повече от година, откакто регистрира внезапно по-ниски тримесечни облаги спрямо година по-рано.

Повишаването на доходността на облигациите беше изключително мъчително за някои от най-малките акции на пазара - показателят Russell 2000 се срина с 2,6% за седмицата и затвори на най-ниското си равнище най-малко от ноември 2020 година

Някои вложители разясняват, че фокусът им остава върху пазара на държавни облигации, откакто цените им паднаха с извънредно бързи темпове през последните седмици. Мнозина се приготвят за по-голяма неустойчивост през идната наситена с стопански данни седмица, когато е и срещата на Федералния запас.

През миналата седмица трейдърите проучиха отчета за брутния вътрешен артикул на Съединени американски щати, който нараства с 4,9% през третото тримесечие - повече от два пъти по отношение на темпото през интервала април-юни.

Индексът на цените на персоналните потребителски разноски, пожеланият от Фед измерител на инфлацията, се е повишил с 0,4% през септември по отношение на предходния месец, със същия ритъм като през август.

Следващата седмица излиза деликатно следеният отчет за работните места, като по-положителните вести за стопанската система може да са неприятни за вложителите, загрижени за лихвените проценти и какъв брой дълго те ще останат високи.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР