ЕС възложи на министрите на външните работи на Белгия и

...
ЕС възложи на министрите на външните работи на Белгия и
Коментари Харесай

ЕС предупреди за много опасна криза в Тунис

ЕС разпореди на министрите на външните работи на Белгия и Португалия да посетят Тунис, защото икономическото и политическото състояние в страната провокира все по-голяма угриженост, предава БГНЕС.

" Ситуацията в Тунис е доста рискова ", съобщи ръководителят на външната политика Жозеп Борел след срещата на министрите от Европейски Съюз в Брюксел.

" Ако тя се срине стопански или обществено, тогава ще се окажем в обстановка, в която към Европа ще се насочат нови мигрантски потоци. Трябва да избегнем тази обстановка. "



Борел уточни, че двамата министри ще " оценят обстановката и ще се върнат с отчет, който ще насочи бъдещите ни стъпки ".

Според последните публични данни Тунис е заседнал в жестока икономическа рецесия, вследствие на която инфлацията доближи 10,4 %, а безработицата - 15,2 %.

Проблемите се задълбочиха, откакто този месец Световната банка на процедура спря отпущането на нови заеми на закъсалата страна, откакто президентът Каис Саид провокира обвинявания в расизъм с мнения против мигрантите от Субсахарска Африка.

Северноафриканската страна е мощно задлъжняла и би трябвало да вземе назаем още милиарди долари, с цел да балансира тазгодишния си бюджет.

От 2021 година страната води договаряния с другия световен заемодател - Международния валутен фонд, за разпределяне на избавителен заем в размер на 2 милиарда $.

Тези договаряния, които частично зависят от финансирането от банката, в този момент може да бъдат отсрочени.



Освен икономическото състояние, Европейски Съюз е угрижен от засилващия се авторитаризъм на Саид и от репресиите против съперниците, при които през последните седмици бяха задържани над 20 политически фигури.

" Не можем да си затваряме очите за това, което се случва ", сподели Борел.

През юли 2021 година Саид замрази работата на Народното събрание и уволни държавното управление в трагичен ход против единствената народна власт, зародила вследствие на въстанията от Арабската пролет.

По-късно той прокара огромни промени в политическата система на страната, съсредоточавайки съвсем цялостна власт в ръцете си.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР