ЕС ще закупи медицинско оборудване за болници на обща стойност

...
ЕС ще закупи медицинско оборудване за болници на обща стойност
Коментари Харесай

Институциите на ЕС работят за закупуване на животоспасяващо медицинско оборудване

ЕС ще закупи здравно съоръжение за лечебни заведения на обща стойност от 50 милиона евро

Тестовете, маските и дихателната инсталация ще бъдат закупени взаимно

Към момента са репатрирани повече от 1800 жители на Европейски Съюз

Европейският парламент работи с страните членки, с цел да подсигурява закупуването на дихателна инсталация, маски и друго належащо здравно съоръжение за лечебните заведения в Европейски Съюз.

Миналата седмица Европейската комисия (Комисията) сътвори скица за доставяне с здравно съоръжение (чрез програмата rescEU), тъй че нужните доставки за оправянето с COVID-19 да стигнат бързо до страните членки, които са изправени пред дефицит на съоръжение. Това съоръжение е належащо за лекуването на инфектирани пациенти, отбрана на здравните служащи и закъснение на разпространяването на вируса.

Парламентът работи с страните членки за бързото утвърждение на 40 от 50-те милиона евро отделени за здравно съоръжение за интензивно лекуване, като дихателна инсталация и персонални защитни средства, да вземем за пример маски за многократна приложимост.

Държавите членки също се сплотяват в границите на съглашението за взаимно възлагане на публични поръчки за закупуване на персонални защитни средства, дихателна инсталация и предмети, нужни за тестване за ковид. Работейки дружно по този метод, те получават по-силна позиция на международния пазар.

Коментирайки предлагането на Комисията, ръководителят на комисията на Екологичен потенциал по околна среда, публично здраве и сигурност на храните Паскал Канфен (Обнови Европа, Франция) съобщи:

" Миналата седмица Европа взе няколко исторически решения за противопоставяне на COVID-19, в това число по отношение на въздействието му върху стопанската система на Европейски Съюз. Не споделяме това задоволително постоянно и не го споделяме задоволително мощно. Европа прави всичко допустимо, с цел да избави животи. Механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз преди този момент е спасявал жители на Европейски Съюз попаднали в зони на трусове, урагани и наводнения и битка с горски пожари. Сега за първи път използваме средствата на Европейски Съюз от програмата rescEU, с цел да подкрепим напъните на страните членки в битката с вируса, като подсигуряваме съществуването на извънредно нужното здравно и защитно съоръжение. Това е солидарността на Европейски Съюз в деяние. "

" Настоящата рецесия също по този начин демонстрира, че разполагането с задоволително средства за потребностите на програмата по Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз след 2020 година е значимо, според позицията на Парламента ", заключи Канфен.

Програмата RescEU е част от Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз, който ускорява съдействието сред страните от Европейски Съюз в региона на гражданската отбрана. Откакто програмата rescEU бе основана през 2019 година, Европейски Съюз може директно да подкрепя страните членки, наранени от бедствия, когато националният им потенциал е претрупан.
Благодарение на Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз, над 1800 жители са репатрирани от целия свят след възникването на изключителната обстановка с COVID-19. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР