ЕС ще може да санкционира лица, заобикалящи наложените мерки срещу

...
ЕС ще може да санкционира лица, заобикалящи наложените мерки срещу
Коментари Харесай

ЕС ще наказва и за заобикаляне на санкциите срещу Русия

ЕС ще може да глоби лица, заобикалящи наложените ограничения против Русия.

Това разгласи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя и висшият представител за външната политика Жозеп Борел показаха през днешния ден предлагането за нов, осми пакет от наказания против Русия. Той е поради следващата ескалация в Украйна след организирането на псевдореферендуми в окупирани територии и свиканата от президента Владимир Путин готовност.

Пакетът планува и възбрана жители на Европейски Съюз да вземат участие в управителните органи на съветски компании, сподели Борел. Той се състои от 4 елементи.
1. Санкции за нови лица и формирания
Разширява се описът на лицата и образуванията, забъркани в противозаконната окупация и анексирането на украински територии. Това са хора, взели основни решения, висши военни и пропагандисти, виновни за подкопаването на териториалната целокупност на Украйна. Предложени са спомагателни ограничения против тези, които поддържат, подкрепят или се облагодетелстват от нахлуването в Украйна.

Става дума за проруските управляващи в Донецката и Луганската национални републики (ДНР и ЛНР), Херсонска и Запорожка области, както и представители на Русия, организирали псевдореферендумите. 

Ще бъдат включени и хора от военния бранш отпред с министъра на защитата Сергей Шойгу и други висши военни. Шойгу е обект на европейски наказания още от февруари. Сега в листата ще побаднат и хора, подпомагащи съветските въоръжени сили, като ги доставят с военно съоръжение и оръжия, в това число ракети, бойни самолети и участващи в мобилизацията.

Европейска комисия желае да накаже актьорите, разпространяващи дезинформация за войната и инвестиращи в окупираните територии.

Ще бъде уголемен и географският обсег на рестриктивните мерки против Крим, ДНР и ЛНР, утвърдени при започване на годината. Санкциите към този момент ще важат за всички територии на Украйна, които не са следени от нейното държавно управление. Това са Херсонска и Запорожска области. Те не са част от Донбас и за тях до момента не са вземани решения.
2. По-строги ограничавания на търговията
Така съветската стопанска система ще бъде изолирана и ще понесе още по-големи вреди, счита Фон дер Лайен.

Европейска комисия ще предложи нова, широкообхватна възбрана за импорт на съветски артикули. Така те ще останат отвън европейския пазар. А Кремъл ще бъде лишен от доходи в размер на още 7 милиарда евро.

Брюксел желае да бъде уголемен и описът на стоките, които не могат да бъдат изнасяни за Русия. Целта е военно-промишленият комплекс на Москва да бъде лишен от основни технологии – авиационна техника, електронни съставни елементи и характерни химически субстанции.

Предвидена е и възбрана на европейски услуги за Русия, както и присъединяване на жители на страни от Европейски Съюз да членуват в управителните препоръки на съветски държавни предприятия.

„ Русия не би трябвало да се възползва от европейските познания и опит “, безапелационна бе Урсула фон дер Лайен.

Бившият немски канцлер (1998-2054) Герхард Шрьодер бе до неотдавна член на съвета на шефовете на „ Роснефт “, а което бе съществено подложен на критика. След съветското навлизане в Украйна през февруари той се отдръпна и отхвърли по-късно сходен пост в „ Газпром “.
3. Петролът от Русия
Кремъл употребява приходите си от износа на изкопаеми горива, с цел да финансира войната в Украйна. На 5 декември влиза в действие възбраната за импорт на нефт по море от Русия, напомни Фон дер Лайен.

Страните от Г-7 се схванаха за таван на цените на съветския нефт за трети страни. Той ще понижи приходите на Кремъл и в същото време  запази постоянен световния пазар.

С новия пакет от наказания Европейска комисия поставя законовата основа за този таван, уточни Фон дер Лайен.
4. Удар по заобикалящите глобите
Ще бъдат глобени и хора, които не са наложително жители на Русия, посочи Жозеп Борел. Става дума за участници в заобикалянето на глобите. Комисията сега приготвя листата.

Урсула фон дер Лайен посочи, че това са да вземем за пример хора, купуващи неразрешени за експорт в Русия артикули от европейския пазар. След това измамниците вкарват стоките в трети страни, а оттова – в Русия.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР