ЕС призовава Азербайджан да спре военните действия в КарабахАзербайджан е

...
ЕС призовава Азербайджан да спре военните действия в КарабахАзербайджан е
Коментари Харесай

Ново напрежение: Азербайджан провежда военна операция в Нагорни Карабах

Европейски Съюз приканва Азербайджан да спре военните дейности в Карабах

Азербайджан е почнал „ местни антитерористични действия “ в Нагорни Карабах, заяви министерството на защитата на страната, представено от Ройтерс. Според представители на локалните управляващи става дума за пълномащабна военна интервенция.

Нагорни Карабах, който е интернационално приет за част от територията на Азербайджан, е обитаем най-вече с етнически арменци и се откъсна от контрола на Баку при започване на 90-те години на предишния век след война.

Азербайджан си върна контрола над обилни територии в района по време на война през 2020 година.

Чули са се сирени за въздушна паника и минометен огън. Единадесет азербайджански служители на реда и цивилни са убити при гърмеж на мина и при други произшествия, написа Би Би Си. 

Служители на защитата в отделилия се район обявиха, че азербайджанската войска е „ нарушила примирието по цялата линия на контакт с ракетно-артилерийски удари “.

Във вторник министерството на защитата в Баку упрекна арменските сили в „ последователен обстрел “ на позициите на неговата войска и сподели, че е дало отговор, като е почнало „ локални, антитерористични действия... за разоръжаване и обезпечаване на изтеглянето на формирования на въоръжените сили на Армения от нашите територии “.

То настоя, че не е ориентирано към цивилни или цивилни уреди, само че вместо това сподели, че „ единствено законни военни цели са деактивирани посредством потреблението на високоточни оръжия “.

В малко телевизионно послание арменският министър председател Никол Пашинян отхвърли изказванията, че арменските военни са забъркани и упрекна Азербайджан, че е почнал „ наземна интервенция, ориентирана към етническо пречистване на карабахските арменци “.

Омбудсманът по човешките права на Карабах сподели, че двама цивилни, в това число едно дете, са били убити и няколко други деца са измежду ранените.

Руското външно министерство съобщи, че е било предизвестено за азербайджанската атака единствено минути авансово и прикани двете страни да съблюдават примирието, подписано след войната през 2020 година Регионалният специфичен представител на Европейски Съюз Тойво Клаар сподели, че има „ незабавна потребност от неотложно преустановяване на огъня “.

Ръководителят на Европейски Съюз Шарл Мишел прикани Азербайджан да приключи военните си дейности в противоречивия район Нагорни Карабах.

„ Военните дейности на Азербайджан би трябвало неотложно да бъдат прекъснати, с цел да се даде опция за същински разговор сред Баку и арменците от Карабах “, написа Мишел в обществената мрежа X.

Около 3000 съветски миротворци бяха ситуирани да следят прекратяването на огъня през 2020 година, само че вниманието на Москва беше отклонено от нейната пълномащабна инвазия в Украйна.

Междувременно Азербайджан имаше мощна поддръжка от своя съдружник Турция. Баку отхвърли да натрупва войски в района.

Имаше очаквания, че напрежението може да спадне, само че тогава азербайджански публични лица споделиха, че шестима души са били убити, в това число четирима служители на реда, когато транспортното им средство мина над противопехотна мина в региона на Ходжаванд, която беше завладяна по време на войната през 2020 година

Министерството на защитата разгласява фотоси на унищоженото транспортно средство, само че етнически арменски чиновници в Карабах споделиха, че азербайджанската войска е нарушила примирието.

Армения осъди „ експанзията “ и сподели, че тя има за цел „ етническо пречистване "

„ Азербайджан стартира нова широкомащабна експанзия против народа на Нагорни Карабах, пробвайки се да приключи своята политика на етническо пречистване ", се споделя в изказване на арменското външно министерство.

„ Руските мироопазващи сили, ситуирани в Нагорни Карабах, би трябвало да подхващат ясни и недвусмислени ограничения, с цел да сложат завършек на експанзията на Азербайджан “, сподели в изказване министерството.

Арменският министър председател Никол Пашинян свика през днешния ден Съвета за сигурност на Армения.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова сподели през днешния ден, че Азербайджан е предизвестил съветските миротворци в Нагорни Карабах за антитерористичната интервенция против сепаратистите единствено минути преди започването ѝ, съобщи Ройтерс.

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР