ЕС отменя временно митата за внос на някои продукти от

...
ЕС отменя временно митата за внос на някои продукти от
Коментари Харесай

Вечерни новини: 17 юли

ЕС анулира краткотрайно митата за импорт на някои артикули от Украйна

Образувано е дело с искане за прекъсване на демонтажа на паметника на НДК; Директорът на ортопедичната болница в столичния квартал Горна баня е уволнен; Жителите на луковитското село Ъглен гласоподаваха изрично срещу разкриването на каменна кариера
Европейски Съюз анулира краткотрайно митата за импорт на някои артикули от Украйна
От 1 септември 2017 година Украйна ще получи краткотрайни тригодишни преференции в търговията си със страните от евросъюза, откакто в понеделник Съветът на Европейски Съюз завърши процедурата по приемането на отстъпките. Решението ще докара до растеж на износа на украински артикули. " Наш дълг е да поддържаме Украйна и да укрепваме политическите и комерсиалните връзки, изключително в подтекста на спора на нейна територия ", се показва в известието от Брюксел. Увеличават се квотите за безмитен импорт на пшеница, царевица, ечемик, овес, мед, доматени артикули, гроздов сок. Изцяло без мита ще се внасят обувки, мед, алуминий, тв приемници, звукозаписна техника, тор и бои.

Сребърният фонд, който разполага с близо 2.8 милиарда лева за поддръжка на държавната пенсионна система, към този момент освен не носи никаква рентабилност от депозита си в Българска народна банка, само че и даже е на минус, отбелязва Mediapool. Наблюдението е на база на доклада на фонда за 2016 година, в който се вижда, че до края на 2016 година парите на Сребърния фонд се държат на нулева рента в Българска народна банка, само че преди Нова година депозитът е предоговорен на рента в размер на -0.10%. Причината е новата лихвена политика на централната банка, която позволява опция за налагане на негативна рента върху обществени средства. Според пояснения в доклада парите във фонда не могат да се топят, защото негативната рента е за сметка на държавния бюджет. Сребърният фонд действа от края на 2008 година Целта му е да натрупа спестявания в продължение на най-малко 10 години, които да подкрепят държавната пенсионна система, когато тя стартира да се задъхва.

Онлайн търговията се е разраснала с 14% през предходната година по отношение на равнището от миналата 2015-а, с което се трансформира в главен мотор за развиване на пощенския пазар. По последни данни на него работят 160 компании, извършващи доставка на артикули и известия, а обработените от тях колета и услуги са били 184 млн. броя, или с 5% повече по отношение на 2015 година Данните бяха изнесени от заместник-министъра на превоза и осведомителните технологии Димитър Геновски по време на среща с делегация на Държавното пощенско бюро на Китай.

Двоен растеж на декларираните заеми от потърпевши от превалявания и градушки, както и от мощната горещина, незастраховани фермери, регистрира небанковата кредитна институция " Агрион финанс ". Макар към момента да няма систематизирани данни за вредите върху реколтата, земеделци към този момент търсят спомагателни средства за покриване на изключителните им разноски за спасяването на остатъците от посевите. От финансовата институция регистрират, че наклонността земеделците да се оглеждат за други възможности на обичайното финансиране не е нова. Обяснението е, че огромна част от междинните и по-дребните стопани нямат задоволително активи, които да заложат, или не могат да покрият високите условия на огромните кредитни институции като поръчителство по заема, самоучастие или отлична кредитна история. Затова от ден на ден фермери търсят финансиране през небанковите сдружения.

Предвожданата от депутата Волен Сидеров " Атака " е най-антизападната партия в цяла Европа, а в топ 30 са общо 5 политически сили от България – повече от всяка друга страна. Това демонстрира изследване на Европейския съвет за външна политика (ECFR), отдадено на това до каква степен съответстват идеологиите на европейски партии и на Кремъл. Изследването включва всички 252 партии, показани в националните парламенти на страните от Европейски Съюз през 2016. В топ 30 с изключение на " Атака " са и Българска социалистическа партия - 14-а позиция, АБВ - 17-а, " Патриотичен фронт " - 20-а и придвижване " Презареди България " на Бареков - 27-а позиция. Движение за права и свободи е измежду умерено антизападните партии, а ГЕРБ – измежду умерено прозападните. ДСБ и Република България са искрено прозападни. След България с най-вече антизападни партии се подрежда Гърция - 4, с по 3 партии в топ 30 са Словения, Унгария и Германия, а Италия и Португалия - с по 2.

Търговци бяха санкционирани с 50 хиляди лева поради продажба на неизрядни спинъри. При тематична инспекция на държавната организация за метрологичен и механически контрол са спрени от продажба 97 типа спинъри при изследвани общо 219 типа. Причината е несъответствия с условията за сигурност, като измежду засечените рискови играчки има такива, които при рухване на земята отделят дребни елементи, които могат да бъдат погълнати от деца. За разлика от засечени в други страни случаи у нас инспекцията в 150 търговски обекта не е открила спинъри, в които съществуването на олово и живак е над допустимите стойности.

Цветан Цветанов

Фотограф: От 2018 година ще стартира да се мисли за повишение на заплатите на служителите на реда. Това разгласи пред Българска национална телевизия заместник-председателят на ГЕРБ и началник на парламентарната група на ръководещата партия Цветан Цветанов. Според него би трябвало да се спре с говоренето за промени в Министерство на вътрешните работи, а вместо това да става дума за оптимизация. Цветанов уточни, че е взаимен с настояванията на служителите на реда за по-високи заплати, само че подобен растеж може да бъде заложен едвам следващата година. Цветанов дефинира настояването на Българска социалистическа партия за оставката на Радев като " безпричинно ", тъй като вътрешният министър " се оправя доста добре, построил е разговор със синдикатите и екипът му ще се оправи с провокациите ". Обмислят се промени в религиозното законодателство, тъй че да се спре с външното финансиране на религиите и издръжката им да е в ръцете на страната, разяснява още Цветанов, само че не даде повече детайлности.

Moody`s увеличи рейтинга на Общинска банка

" Софарма парцели " може да набере 5.5 млн. лева през борсата

Фотограф: Юлия Лазарова " Софарма парцели " възнамерява да усили капитала си от 19 256 929 лева до 20 106 929 лева посредством издаване на нови 850 000 броя безналични акции с номинална стойност 1 лева и емисионна стойност от 6.50 лева за акция, заяви сдружението посредством БФБ – София. Това значи, че сдружението може да набере до 5.52 млн. лева от борсата.
Капиталът ще бъде повишен единствено в случай че бъдат записани и платени минимум 425 000 акции. Съотношение сред издадените права и новите акции - право/акции: 22.655/1. Всяко лице може да запише подобен брой акции, който е еднакъв на броя на добитите и/или притежавани от него права, разграничен на 22.655.

Европейски телекоми приканват за промяна при даването на лицензи за радиочестотния набор
Най-големите европейски телекоми приканиха през днешния ден държавните управления от Европейски Съюз да спрат да се опълчват на даването на лицензи за радиочестотния набор за минимум 25 години, с цел да бъдат насърчени вложенията и нововъведенията, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира Reuters. В писмо до европейските отраслови министри фирмите показват, че съществено са обезпокоени във връзка полемиките в Брюксел, отдадени на промяната, обвързвана с радиочестотния набор, а неуспехът да бъде основана подобаваща рамка, ще засегне всички браншове, които разчитат на интернет. Неуспехът да бъде основана добре функционираща и удобна за вложения конструкция за спектъра рискува да задуши нововъведенията, растежа и развиването през идните десетилетия, показват в писмото деветима ръководители на европейски телекоми. Сред тях са Telekom Austria, Telenor и Deutsche Telekom.

Пазарите чакат данните за строителния бранш в Съединени американски щати
Във вторник ще бъде оповестен жилищният показател, а в сряда започването на ново строителство. В същият ден ще бъде оповестена и статистиката за добива и запасите на частния бранш в Съединени американски щати – в последно време те демонстрират напредък, което оказва напън върху цените на петрола. В четвъртък ще бъдат оповестени и заявките за помощи при безработица в Съединени американски щати. В момента тече и интензивният корпоративен сезон, в който фирмите разгласяват резултатите си за първото полугодие, като оказват съществено въздействие върху търговията на тържищата.

София ще посрещне финалистите в интернационалното лятно учебно заведение за бизнесмени на Climate – KIC
Финалът на The Journey - интернационално лятно учебно заведение за бизнесмени със зелени бизнес хрумвания в посока запазване на околната среда, ще се организира от 15 до 22 юли в София. Той ще събере близо 80 млади експерти от целия свят, които ще показват плановете си пред необятната публика, след което ще бъдат излъчени и спечелилите. Преди финала редица експерти, ментори и треньори от разнообразни европейски градове помогнаха на младите бизнесмени да развият своите планове с идея, разкривайки им основни познания в областта на бизнеса и климатичните промени. Инициативата е част от дейностите на Climate-KIC, а координатор за България е фондацията Cleantech Bulgaria. Именно уредниците от страната дружно с специалисти от други основни организации ще имат за цел да оценят работата на екипите, както и да им дадат рекомендации за бъдещото развиване на техните хрумвания. Големият край на интернационалната конкуренция ще се организира на 20 юли в Аулата на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Избраха спечелилите в ученическото съревнование " Социални нововъведения "

Победителите в надпреварата " Социални нововъведения "

За седма поредна година " Джуниър ачийвмънт България " в партньорство със застрахователната компания " NN България " провеждат надпреварата за предприемчиви възпитаници със обществено виновни хрумвания, наречено " Социални нововъведения ". В тазгодишното издание на състезанието огромният победител е тим Lucratives от Професионалната гимназия по стопанска система и ръководство " Елиас Канети " - Русе, които показаха системата за връзка сред пациенти и лекари при незабавни медицински случаи. На второ място се класира Creative Multiverseот Езикова гимназия " Акад. Людмил Стоянов ", Благоевград, които създадоха обществена мрежа за хора, борещи се с наднормено тегло. Третото място в конкуренцията зае екипът 4SE от 23 СУ " Фредерик Жолио Кюри ", София, които показаха затворена самоподдържаща се екосистема за паркови зони. За поредна година в състезанието " Социални нововъведения " се включиха близо хиляда възпитаници от цялата страна, разпределени в тимове от по към четирима. В първия стадий на конкуренцията учениците би трябвало да разработят концепция за обществен бизнес, предлагайки решение на публичен проблем. От тях едвам 16 тима се класират до втория кръг, в който получават опция да работят с наставник от NN, който им оказва помощ за по-задълбочено създаване на концепциите. Половината от участниците се класират до народен край, в който пазят концепцията си, като я показват пред експертно жури.

Barclays ще разшири активността си в Ирландия, с цел да смекчи резултата от Brexit
Британската банка Barclays е в договаряния с ирландските регулатори за разширение на интервенциите в Дъблин като опит да контракти проект за опазване на достъпа до европейските пазари, в случай че не бъде реализирана добра финансова договорка по време на договарянията за Brexit, оповестява Bloomberg. Главният изпълнителен шеф на Джес Стейли и Елън Кийлън, ръководител на Barclays Bank Ireland, са се срещнали с ирландския министър председател Лео Варадкар в Дъблин, оповестиха от банката. Barclays съобщи, че " остава уверена в дълбоките взаимовръзки сред Англия и Европейския съюз ", само че посочи като приоритет минимизирането на следствията за клиентите от възможното им скъсването. " При липса на сигурност за времето и наличието на съглашението ние имаме намерение да предприемем стъпки за опазване на настоящия достъп до пазара ", оповестиха от банката.

" Газпром " е нараснала износа на газ към Европа с 12% през 2017 година
" Газпром " е нараснала износа на газ към Европа и добива от началото на 2107 година, оповестява ТАСС, базирайки се на данни на компанията. От 1 януари до 15 юли 2017 година добивът на природен газ на съветската компания е повишен с 18.8% до 248.8 милиарда куб. метра. Голяма част от тези количества газ са осъществени на пазара в Европа - към 102.9 милиарда куб. метра, което е растеж 12.3%. От компанията регистрират увеличени доставки към някои от главните си пазари - за Германия растежът е от 16.7%, а към Австрия - 77.2%. Данните демонстрират още, че през 2016 година " Газпром " е добила 419.1 милиарда куб.м природен газ. Прогнозата за 2017 година е за растеж на добива.

General Motors и Uber с ново партньорство в Австралия
Американският производител на коли General Motors (GM) заяви, че тества бизнеса си със шерване на коли Maven в Австралия посредством пилотна стратегия с компанията за споделено пътешестване Uber. Лизинговото съглашение ще разреши на водачите на Uber да наемат коли, създавани от австралийското поделение на GM – GM Holden, оповестява Reuters. " Изпробваме усвояването на един от продуктите на Maven – Maven Gig, в Австралия посредством пилотна стратегия в Сидни, която отдава чартърен коли Holden на водачи на Uber ", сподели Шон Попит, шеф по връзките в GM Holden, в изказване. Програмата Maven Gig на GM цели да оказва помощ на водачите да наемат автомобил при поискване за самостоятелни поръчки, да вземем за пример доставка на пакети, доставка на храни или хранителни артикули и споделено пътешестване, в миг, в който се чака от ден на ден хора да се захванат с работа на свободна процедура.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР