ЕС отдаде по безпрецедентен и емоционален начин почит на бившия

...
ЕС отдаде по безпрецедентен и емоционален начин почит на бившия
Коментари Харесай

Последно сбогом с Обединителя на Германия

ЕС отдаде по невиждан и прочувствен метод респект на някогашния немски канцлер Хелмут Кол с гала, проведена в Европейския парламент в Страсбург преди погребението му в Германия, заяви Reuters.

Без Хелмут Кол орисите на милиони, живеещи отвъд Стената до 1990 година, щяха да бъдат изцяло разнообразни. Моят също, несъмнено, сподели немският канцлер Ангела Меркел. Тя добави, че се прекланя с признателност и примирение пред своя политически наставник.



Без Хелмут Кол нашето потомство нямаше да бъде тук, съобщи френският президент Еманюел Макрон на церемонията в памет на някогашния немски канцлер, умрял на 16 юни на 87-годишна възраст, съобщи ДПА.

За моето потомство Хелмут Кол е неделима част от европейската история. Без този витален опит нямаше да сме тук и да вършим това, което вършим, сподели 39-годишният Макрон.

Стотици известни персони, към 20 държавни глави и държавни ръководители, в това число министър председателят Бойко Борисов, бяха в Европейския парламент на траурната гала.

"Един огромен европеец! Светла му памет ", написа българският министър-председател в съболезнователната книга на церемонията, заяви държавната пресслужба.



Ковчегът с тленните остатъци на Кол, обхванат в знамето на Европейски Съюз, бе импортиран в пленарната зала от осем немски военни. Три венеца с цветя бяха сложени пред него - един с цветовете на немското знаме, един от името на Европейски Съюз и един от името на брачната половинка му с надпис: "С Любов, Майке ".

Хелмут Кол бе същински европеец и другар. Европа му дължи доста, акцентира ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.

Баща на немското обединяване и проектант на разширението на Европейски Съюз, Кол ръководи Германия 16 години от 1982 до 1998 година. За пръв път в историята си Европейски Съюз провежда такава гала по отдаване на респект. Тя е в памет на един от тримата водачи, оповестени за "почетни жители на Европа ", акцентира Юнкер, който е основател на събитието. Другите двама са Жан Моне и Жак Делор.



Кол заслужено е назоваван освен обединител на Германия, само че и проектант на единна Европа, а и на съществуващия през днешния ден международен ред, съобщи на собствен ред съветският министър председател Дмитрий Медведев на церемонията в Страсбург, съобщи ТАСС.

Той ни даде късмет да участваме в нещо по-голямо от самите нас, по-голямо от нашите мандати за власт, сподели някогашният американски президент Бил Клинтън.

Седемнадесет водачи на страни от Европейски Съюз участваха в Страсбург, в това число английският министър председател Тереза Мей. Испания бе представлявана от някогашния крал Хуан Карлос и някогашния министър председател Фелипе Гонсалес, Италия - от някогашния ръководител на Европейска комисия и някогашен министър председател Романо Проди, а Португалия - от Жозе Мануел Дурау Барозу, също някогашен ръководител на Европейска комисия и някогашен министър председател.



Тленните остатъци на Кол ще бъдат откарани в немския град Шпайер, където ще е погребението.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР