ЕС осъжда по най-строг начин скорошната вълна от репресии срещу

...
ЕС осъжда по най-строг начин скорошната вълна от репресии срещу
Коментари Харесай

Арести, разпити, обиски: Беларуска НПО твърди, че Минск репресира стотици

ЕС " осъжда по най-строг метод скорошната вълна от репресии против някогашните политически пандизчии, които към момента се намират в Беларус, и против техни доближени ", се споделя в изказване на посланик номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел.

Според Европейски Съюз новата вълна от репресии е засегнала " над 100 души, огромна част от които са задържани ".

На 25 февруари в Беларус ще бъдат създадени парламентарни избори.

" Режимът на Лукашенко продължава с отвратителната си тактичност на заплашване и репресии против тези, които го подлагат на критика, и против възможни политически съперници преди изборите през февруари ", сподели още Борел.

Беларуският президент Александър Лукашенко е на власт от 1994 година.

Вашингтон също осъди " арестите, задържанията и в по-общ проект офанзивите на режима против човешките права ".

" Ще продължим да търсим сметка от режима, посредством наказания и други средства поради неговата сурова принуда, както и поради неговата продължаваща поддръжка за нападателната война на Русия против Украйна ", съобщи представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър.

Според беларуската неправителствена организация " Вясна " към 160 души са арестувани, разпитвани или пък жилищата им са били претърсени. Претърсванията са били ориентирани против родственици и близки на сегашни и на някогашни политически пандизчии, които наскоро са били освободени и са останали в Беларус, споделя организацията.

Милицията е търсела следи за банкови сметки зад граница. Претърсваният може да са били свързани и с приемането на помощи от организации зад граница, настоящи в поддръжка на фамилиите на арестуваните.

Според " Вясна " в Беларус има над 1400 политически пандизчии.

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска благодари на Европейски Съюз за поддръжката и прикани света да реагира на тази нова вълна от заплашване.

Същевременно стана ясно, че беларуските управляващи са почнали следствие против 20 самостоятелни анализатори и коментатори, които в този момент са отвън страната, съобщи Ройтерс. Те са упреквани, че заговорничат, с цел да заграбят властта и да предизвикват екстремизма.

Групата включвала политически коментатори и икономисти, както и публични представители, свързани със Светлана Тихановска, която преди четири години се кандидатира за президентския пост против Александър Лукашенко. Тогава Лукашенко беше избран отново, само че опозицията твърди, че изборите са били опорочени. Последва вълна от репресии против опозиционерите, а Тихановска напусна страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР