ЕС не препоръчва ваксинираните с неодобрен от Европейската агенция по

...
ЕС не препоръчва ваксинираните с неодобрен от Европейската агенция по
Коментари Харесай

ЕС не препоръчва ваксинираните с неодобрен препарат да се възприемат като защитени

ЕС не предлага имунизираните с разкритикуван от Европейската организация по медикаментите (ЕАЛ) или Световната здравна организация (СЗО) препарат срещу COVID-19 да бъдат възприемани като ваксинирани против новото заболяване. Това посочи през днешния ден представител на Европейската комисия на конференция в отговор на въпроси, съобщи Българска телеграфна агенция.

Досега ЕАЛ е одобрила няколко ваксини, създавани в Европа и Съединени американски щати, а СЗО позволи и два китайски препарата. Двете институции не са давали утвърждение за съветска ваксина. Говорителят посочи, че ограничаването за признание на имунизация се постанова от рекомендациите, признати от Съвета на Европейски Съюз за пътуванията през граница по несъществени мотиви. Препоръката планува пасажерите, които не са получили утвърдена от Европейски Съюз ваксина, да бъдат изследвани и сложени под карантина по преценка на страната, в която идват. Допуска се опция тези спомагателни ограничения да не бъдат прилагани за имунизирани с препарат, одобрен от СЗО.

Съветът на Европейски Съюз планува европейските страни да възобновят рестриктивните мерки за несъществените пътувания, когато настъпят промени в епидемиологичната конюнктура. Говорителят разясни, че за пасажерите до Европейски Съюз от Англия следва да се обезпечи опция да пресекат външните граници, в случай че са имунизирани с утвърден препарат и от слагането на втората доза са минали най-малко две седмици. Той добави, че договарянията за взаимно признание на европейските и английските удостоверения за COVID-19 напредват " в вярната посока ".

Европейска комисия чака страните от Европейски Съюз да ползват напълно признатите с общо решение рекомендации, уточни представителят. Той означи, че рекомендациите се преразглеждат на всеки две седмици. До през днешния ден 20 страни от Европейски Съюз са се присъединили в общата система за европейските удостоверения за COVID-19, а до 1 юли се чака това да създадат също Кипър, Унгария, Ирландия, Малта, Холандия, Румъния и Швеция. Говорителят не можа да отговори на въпрос по какъв начин ще бъде решен казусът за тези, които са получили две дози ваксина в разнообразни страни от Европейски Съюз, защото към този момент системата регистрира и двете дози като " първи ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР