ЕС не може да се отърве от вноса на енергия

...
ЕС не може да се отърве от вноса на енергия
Коментари Харесай

Влязоха в капан: Руският газ се оказа с изненада за Европа

Европейски Съюз не може да се отърве от вноса на сила от Русия. Напротив, там купуват два пъти повече полутечен газ. Анализаторите установяват: " неприятният табиет " може да удари европейците.

Рекордни размери

Според мозъчния концерн „ Брьогел “ през 2022 година Европейски Съюз е закупил 19,2 милиарда кубически метра съветски ВПГ, което е с 35% повече от 2021 година (14,2 милиарда).

Според разбора на групата за мониторинг на енергийния пазар „ Монтел “ главните вносители са Франция (около една трета от доставките за Европа), Холандия, Испания (почти една четвърт) и Белгия. Само Англия и Литва са отказали изцяло покупки.

Беше „ доста комфортно да си затваряме очите за увеличените потоци от съветски газ “, споделят анализатори от Колумбийския университет.

Както акцентира „ Брюксел Тайм “, ВПГ от Русия към момента е нужен в Европа, защото е елементарно наличен заради географска непосредственост и е относително на ниска цена.

В резултат на това, след всички наказания и загубата на тръбопроводно гориво, Европейският съюз - ненадейно за себе си - стана вторият по величина консуматор на съветски ВПГ.

Няма накъде

Алтернативните доставки са доста скъпи за европейците. Според Евростат през 2022 година газ е изразходван 3,3 пъти повече от година по-рано - 208 милиарда евро (през 2021 година - 62,5).

За първи път от доста години множеството разноски са за полутечен газ - 109,4 милиарда (за водопровод - 98,6 милиарда).

В същото време вносът на Съединени американски щати е повишен седем пъти до 48,4 милиарда евро. Русия получи 47,6 милиарда, от които 16,2 за ВПГ. На трето място по продажби в Европейски Съюз е Катар.

" Европа не може без газ от Русия, без значение дали политиците биха желали: в последна сметка той е по-евтин от катарския или американския. Ако най-сетне откажат, Москва ще пренасочи износа към Китай или Индия. А на европейците ще им се наложи да усилят покупките от Съединени американски щати, Катар и Азия, въпреки, че китайският и индийският може да се окажат съветски ”, споделя Леонид Хазанов, самостоятелен промишлен специалист.

Всъщност е на практика невероятно да се ревизира произходът на ВПГ - няма банка с проби от гориво от разнообразни страни и няма да може да се направи изотопен разбор от един или различен танкер.

Опасен импорт

Разбира се, скокът на съветския импорт опонира на енергийната политика на Европейски Съюз. И това е обвързвано с избрани опасности.

На Запад считат, че втечненият природен газ е геополитическо оръжие за Москва, тъкмо както газът по тръбопроводите.

„ Путин е в положение да блокира износа към недружелюбни страни, като в същото време продължава да обезпечава гориво на бедните азиатски страни, които изпитват изострен енергиен дефицит “, предизвестява „ Политико “.

" Заради потреблението на съветски ВПГ Европа в действителност попадна в капан. Всичко може да се трансформира в газово изнудване, когато би трябвало да се образуват ресурси за идната зима ", отбелязва вестникът.

Не е нужно да се избира

Мечтата на Европейски Съюз изцяло да се откаже от съветските енергийни източници и да лиши Москва от приходи към този момент остава непостижима.

Международната организация по енергетика (МАЕ) съобщи, че на европейците няма да им стигнат 30 милиарда кубически метра газ това лято, в случай че Москва прекъсне оставащите тръбопроводи и търсенето на ВПГ от Китай се увеличи.

„ Вортекса “ счита, че " съветският газ ще продължи да играе значима роля в запълването на европейските складове ". И това доста тревожи Брюксел.

Русия, четвъртият по величина производител на ВПГ в света, в този момент обезпечава към 15% от доставките за Европа. Според анализаторите на „ Ристад “ тази цифра само ще нараства.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР