ЕС не иска да говори публично за приемането на нови

...
ЕС не иска да говори публично за приемането на нови
Коментари Харесай

Украйна се готви да се присъедини към клуба на ЕС, но Брюксел не иска да говори за това

Европейски Съюз не желае да приказва обществено за приемането на нови членове на фона на гневни фермери, организиращи бурни митинги из целия континент, написа " Политико ".

Фермерите споделят, че са заседнали в изгубена битка срещу  конкуренция с на ниска цена импорт от страни отвън блока, като доста храни идват от Украйна . Те също по този начин споделят, че са разтърсени от по-високите от естественото разноски за гориво, както и от екологичните разпореждания на Брюксел.

Засега европейските водачи раздават отстъпки, с които се надяват да зарадват ядосаните фермери. Късно в понеделник страните от Европейски Съюз се съгласиха да наложат ограничавания върху продажбите на украинска селскостопанска продукция , нанасяйки забележителен удар на нейния експорт. На среща на 27-те държавни пратеници Франция излезе в поддръжка на Полша , като изиска предел върху вноса на украински птиче месо, яйца, захар и пшеница, споделиха двама души, осведомени за полемиката, пред Brussels Playbook.

Запитани за какво са отстъпили, висши чиновници упрекнаха страха на своите водачи, че митингите на фермерите могат да подхранват нови популистки партии , като BBB в Нидерландия.

Междувременно европейските водачи свеждат диалозите за разширение до най-малко, изключително откакто остават единствено три месеца до изборите за Европейски Съюз.

Някои чиновници на Европейски Съюз споделиха пред POLITICO, че избират да запазят в загадка осъществената работа за подготовка за възможна интеграция на Украйна , Молдова и редица страни от Западните Балкани - изключително страничните резултати, които биха имали за фермерите.
 Украйна подготвена на ограничавания върху търговията си с Европейски Съюз, с цел да е спокойна Полша
Украйна подготвена на ограничавания върху търговията си с Европейски Съюз, с цел да е спокойна Полша

Киев обаче упорства блокът да забрани вноса на съветско зърно

" Нека бъдем почтени: никой не желае да приказва за това преди европейските избори ", сподели един чиновник на Европейски Съюз, получил анонимност, с цел да приказва свободно.

" Говоренето за по-малко дотации за европейските фермери не е нещо, което бихте желали да поставите в лозунгите на акцията си - или да дадете като електорална екипировка за крайната десница ", добави служителят, имайки поради изборите за Европейски парламент през юни.

Въпреки това ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която се кандидатира за втори мандат, даде обещание да приготви блока за Украйна. В речта си за положението на Съюза предишния септември фон дер Лайен сподели, че това би трябвало да се реши " през днешния ден, в случай че желаеме да сме подготвени за на следващия ден ".

Тя добави: " Време е Европа още веднъж да мисли огромно и да написа личната си орис. "

Опустошената от война Украйна, с близо 44 милиона души, ще бъде най-голямата земя в блока. Предвид популацията си Киев би имал доста въздействие в Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз.
 В Молдова приготвят референдум за присъединението към Европейски Съюз
В Молдова приготвят референдум за присъединението към Европейски Съюз

Президентът Мая Санду започва акция за поощряване на допитването

Украйна, откакто стане член на Европейски Съюз, ще има един от най-ниските Брутният вътрешен продукт. Това би сложило голям напън върху кохезионната политика на блока - финансиране, което тече от по-богатите райони към по-бедните. Интегрирането на Украйна в блока може да значи към 186 милиарда евро фондове от Европейски Съюз , които ще потекат към страната за седем години, съгласно вътрешна записка на Съвета на Европейски Съюз предходната есен.

Бъдещото разширение би означавало, че всички настоящи страни от Европейски Съюз " ще би трябвало да заплащат повече и да получават по-малко " , се показва недвусмислено в документа. Блокът реши, че подготовката за възможна интеграция на Украйна, Молдова, Грузия и шест страни от Западните Балкани би трябвало да се прави вътрешно, а не пред очите на обществеността.

В последна сметка приемането на нови членове в Европейски Съюз без вътрешноевропейски промени е невероятно , сподели Кай-Олаф Ланг от Германския институт за интернационалните въпроси и въпроси на сигурността, мозъчен концерн.

Това не е нещо, което желаят да чуят европейските фермери , които ще се спуснат в Брюксел за нов кръг от митинги, до момента в който 27-те държавни ръководители на Европейски Съюз се срещат в Брюксел този четвъртък.
 Полските фермери няма да подвигат блокадата по границата с Украйна
Полските фермери няма да подвигат блокадата по границата с Украйна

В знак на благосклонност ще пропущат по пет камиона на час

Засега те няма да се тормозят.

Когато европейските водачи се срещнат тази седмица, с цел да обсъдят разширението - наред с други неща - на срещата си на върха, те съвсем няма да обиден вътрешната си работа по разширението. Лидерите на Европейски Съюз са подготвени просто да " създадат равносметка " на това, което би трябвало да се направи, излиза наяве от последния план на изводи от срещата, забелязан от Политико.

Комисията трябваше да разгласява известие по отношение на промяната преди разширението в края на февруари. Това не се случи и планът беше мощно омекотен, споделиха други трима чиновници на Европейски Съюз.

Няколко страни желаеха от Комисията да се концентрира по-малко върху финансовите последствия и бъдещите институционални промени, добави посланик от Европейски Съюз.

Съобщението би трябвало да бъде оповестено в сряда - ден откакто министрите по европейските въпроси го обсъдят.
 Босна и Херцеговина се приближава до начало на договаряния С Европейски Съюз
Босна и Херцеговина се приближава до начало на договаряния С Европейски Съюз

Европейска комисия похвали страната за " впечатляващите стъпки "

" Можете да почувствате доста раздразнителност по отношение на този документ в редиците на Комисията " , сподели дипломатът нагоре. " Разбира се, предизборният интервал не оказва помощ. "

Изборите за Европейски парламент усложняват въпроса, сподели Ланг. " Тези, които поддържат разширението, може да се опасяват, че ще стартират спор за промени ... които биха могли да активизират съперниците на един по-свързан Европейски Съюз ", визирайки Унгария .

Унгария в подмяна на топене на до. Едва когато министър-председателят Виктор Орбан напусна залата по време на Съвета на Европейски Съюз през декември, другите 26 водачи съумяха да подхващат стъпки по първичните стъпки на Украйна за присъединение.

Някои страни стават все по-нетърпеливи , като приканват да се направи повече за разширението, изключително откакто през март Комисията предприе стъпка към отваряне на блока за евентуални нови членове, като Босна и Херцеговина.
 Орбан се закани да окупира Брюксел
Орбан се закани да окупира Брюксел

За да " отбрани свободата и суверенитета на Унгария "

" Процесите на разширение и вътрешни промени би трябвало да вървят ръка за ръка " , сподели Тиаго Антунес , португалският държавен секретар по европейските въпроси, чиято страна упорства за промени в Европейски Съюз.

" Ние в действителност чакаме това известие от Комисията и имаме огромни упования. Много е належащо да се обсъдят промените, които са нужни, с цел да се приготви новите страни-членки да се причислят към Съюза.

Но същинският спор ще се случи след европейските избори , споделиха дипломати и публични лица.

В края на юни европейските водачи ще подпишат по този начин наречената стратегическа стратегия за идната Европейска комисия и по-специално вътрешноевропейската промяна.

Очакванията са Полша, която ще поеме ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2025 година, да стартира да поставя основите за разширение.
 Войниците на Европа не престават да напущат тъкмо когато НАТО има потребност от тях
Войниците на Европа не престават да напущат тъкмо когато НАТО има потребност от тях

Вече не става дума толкоз за набиране на нови бойци, що се касае за увещание на съществуващите войски да не напущат.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР