ЕС иска САЩ да станат негов основен доставчик на синьо

...
ЕС иска САЩ да станат негов основен доставчик на синьо
Коментари Харесай

ЕС с молба към САЩ за газа. Какво иска?

ЕС желае Съединени американски щати да станат негов главен снабдител на синьо гориво. Това сочи документът на Европейската комисия " Търговия с полутечен природен газ сред Европейски Съюз и Съединени американски щати ".

" Данните демонстрират, че през 2021 година износът на полутечен природен газ за Европейски Съюз е бил максимален във връзка с размера, възлизащ на повече от 22 милиарда кубически метра с приблизителна стойност от 12 милиарда евро. През януари 2022 година вносът е достигнал месечен връх от 4,4 милиарда куб. м., това се прави оценка на 4,1 милиарда евро ", написа Европейска комисия.

Комисията акцентира, че по-нататъшното трансатлантическо съдействие би трябвало да докара до превръщането на Съединени американски щати в главен снабдител на газ за континента, какъвто към този момент остава Русия.

" Природният газ играе централна роля в енергийната система на Европейски Съюз, в това число в подтекста на енергийния преход, защото съставлява 23% от търсенето на сила. Понастоящем Европа внася към 90% от нужния ѝ газ, като се чака този дял да се усили през идващите години ", се споделя в документа.

По-рано медиите оповестиха, че Вашингтон е провел диалози с главните продавачи на горива в Северна Африка, Близкия изток, Азия и в страната за готовността си да " усили краткотрайно " производството на газ за Европа.

Високопоставен чиновник на американската администрация съобщи пред кореспонденти, че тези ограничения са нужни при положение на прекъсване на съветския пренос през Украйна, защото Вашингтон счита, че спирането на износа по други направления е по-малко евентуално. Той изрази убеденост, че Съединени американски щати ще съумеят да задоволят потребностите на Европа посредством различни източници до края на пролетта и зимата.

Кремъл съобщи, че Русия постоянно е изпълнявала безупречно договорните си отговорности за доставка на газ за Европа и в никакъв случай не е давала учредения да се слага под подозрение нейната надеждност. 

Европейският съюз е закупил рекордно количество полутечен природен газ (ВПГ) от Съединени американски щати през 2021 година и януари тази година, съгласно данните на Европейската комисия за търговията с ВПГ сред Европейски Съюз и Съединени американски щати.

" Вносът на полутечен природен газ от Съединени американски щати се е нараснал доста след първата доставка през април 2016 година Данните демонстрират, че през 2021 година износът на полутечен природен газ за Европейски Съюз е бил максимален във връзка с размера, възлизащ на повече от 22 милиарда кубически метра с приблизителна стойност от 12 милиарда евро. През януари 2022 година вносът е достигнал месечен връх от 4,4 милиарда куб. м., това се прави оценка на 4,1 милиарда евро ", написа Европейска комисия.

В момента Русия е главният снабдител на природен газ за Европейски Съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР