ЕС и Великобритания се ангажираха да увеличат финансовата си подкрепа

...
ЕС и Великобритания се ангажираха да увеличат финансовата си подкрепа
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

ЕС и Англия се ангажираха да усилят финансовата си поддръжка за Западните Балкани след среща в Лондон на водачите от района и на съюза. Темата е обичана на премиера Борисов, който също бе поканен.

© Reuters 270.5 млн. лева доближават приходите от нощувки в туристическия бранш през първите пет месеца на 2018 година, което е с 16.1% над миналогодишната сума. Населението на България се е стопило за една година с 52 хиляди души - почти колкото е популацията на Кюстендил , и при започване на 2018 година е общо 7.05 млн. души, сочи разбор на " Евростат " във връзка Световния ден на популацията (11 юли). Перспективата е неприятна - цифрата ще падне под 7 млн. още през 2020 година, а през 2050 година ще е под 6 млн.
Депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид изненадващо внесе предложение магистратите да получат право на ранно пенсиониране единствено със стаж без значение от възрастта. Преференцията ще важи единствено две години. Промяната бе промотирана като привилегия за магистратите, само че породи и опасения, че може да цели чистка в системата. С сходна мярка ръководещите в Полша пробват да отстранят неуместни съдии от Върховния съд, което докара до политически скандал и спор с Европейска комисия.

Още един блок в българската част от Черно море ще бъде препоръчан на вложители за изследване за петрол и газ - " Хан Тервел ", а търгът ще бъде разгласен напълно скоро, заяви енергийният министър Петкова след среща с шефа на Total при започване на седмицата. Компанията, която през 2012 година бе определена с цел да изследва различен блок - " Хан Аспарух ", даде явен сигнал, че евентуално ще се включи в търга.
Турският президент Реджеп Ердоган разгласи членовете на новия кабинет, като за финансов министър назначи шурей си Берат Албайрак (на снимката)

Фотограф: Reuters
Свят

С АЩ оповестиха проекти за нови мита върху вноса от Китай , ескалирайки рисково комерсиалната война сред двете страни. Вашингтон разгласява лист с спомагателни китайски артикули на стойност 200 милиарда $, върху които да бъде наложено 10% мито най-рано от септември. Това става единствено дни, откакто двете страни си вкараха взаимни цени върху артикули за по 34 милиарда $.

Румънският президент в профил антикорупционния прокурор Лаура Кьовеши , с цел да съблюдава решение на Конституционния съд, за което Кьовеши съобщи, че излага прокурорите на политически напън. Тя ръководеше Националната организация за битка с корупцията от 2013 година насам и по нейно време броят на присъдите в страната се подвигна доста, което донесе похвали от Брюксел. През февруари обаче правосъдният министър прикани за нейното уволняване, защото била надвишила пълномощията си и уронвала имиджа на Румъния в чужбина.

Гърция подреди експулсирането на двама съветски дипломати и забрани на двама други да влизат в страната поради обвинявания, че са желали да подкопаят националната сигурност. Атина твърди, че съветските представители са опитвали да се снабдят и да популяризират сензитивна информация. Москва разгласи, че също ще изгони двама гръцки дипломати. Това е необикновен епизод в връзките сред двете страни, които имат близки връзки от десетилетия.

Спасители в Тайланд извадиха сполучливо 12 момчета и футболния им треньор, откакто 17 дни бяха блокирани в пещера

Фотограф: Reuters
Икономика

Депутатите одобриха противоречивия закон за горивата единствено с няколко ремонти и без да са поискали нотификация от Брюксел. Сред измененията сред четенията са намаляването на праговете за дружествен капитал и премахването на условието за банкови гаранции за компании, които транспортират горива. С текстовете се вкарват условия, които на процедура ще изтласкат дребните компании от пазара. Проектът сътвори разтърсвания в редиците на Обединени патриоти. Срещу текстовете застана вицепремиерът и водач на НФСБ Валери Симеонов, който съобщи, че ще сезира Европейската комисия, защото с признатите промени се нарушават европейски наставления и конкурентни права.

Търговската война на Съединени американски щати ще има индиректен резултат върху българския износ , смятат специалистите на Българска академия на науките. Според разбор на Министерството на стопанската система косвено може да бъдат наранени сред 120 и 170 компании в страната, най-вече поддоставчици в региона на електрониката и електротехниката. Освен комерсиалните ограничавания затруднение пред външната търговия на България е и неналичието на вложения в стопанската система, както и преобладаващото произвеждане на артикули с ниска добавена стойност.

Бизнес

Търсенето на първокласни парцели нараства, само че подписаните покупко-продажби понижават през второто тримесечие , сочи разбор на Unique Estates. Според организацията запитванията за първокласни жилища се покачват с 30%, само че високите цени стопират капиталовите и спекулативните покупко-продажби. Продажните цени на парцели се усилват с 15% на годишна база, като най-скъпи остават кварталите в центъра и покрай Докторския монумент. При наемите мощното предложение докара до спад на цените в някои квартали, само че покупко-продажбите и тук понижават, защото пазарът още страда от надценени предложения.
Ръководената от Херберт Дийс немска група Volkswagen съобщи желанието си да се завърне на четвъртия максимален авто пазар в света - Индия. Макар че един път претърпя крах там, компанията възнамерява плана India 2.0, в който ще влага 1 милиарда евро до 2022 година Завръщането е поверено на Skoda, която ще основе инженерен център в страната, с цел да се увери, че продуктите са подобаващи за индийския пазар.

Обемът на пазара за електронни известия се свива като се изключи интернет и пакетни услуги, излиза наяве от годишния отчет на Комисията за контролиране на известията (КРС). Приходите на всички 842 компании, които работят в промишлеността през предходната година, понижават с 1.5% до 2.44 милиарда лева Докладът на комисията демонстрира, че продължава да пада броят на закрепените телефонни постове, като наклонността е темпът на намаляване да се форсира.

Комисията за финансов контрол лиши лицензите на капиталовите медиатори " Бета корп " и " Прогресива трейдинг ". Това значи, че фирмите към този момент не могат да правят капиталова активност за сметка на клиенти, да работят със и да ръководят техни активи. В отговор от " Прогресива " разясняват, че се води акция за очерняне на имиджа и че лицензът към момента е годен. Регулаторът обаче твърди противоположното и оповестява за опити за заблуждаване и измами с клиенти на " Прогресива ". Сделки и планове

Производителят на оптични кабели " Райфле и Де-Масари България пръдакшън " уголемява производството си в София. Компанията, която е част от швейцарската група Reichle & De-Massari (R&M), възнамерява да влага 5 млн. лева през идващите две години, като по този начин усили потенциала и индустриалната си листа и добави нови 100 чиновници към сегашните 350. Разширяване на индустриалната база не се планува, парите ще се вложат в нови линии.

Индийската Varroc купува притежателя на завода за фарове край Димитровград - турската компания Sa-ba Automotive. Така купувачът придобива производствата на Sa-ba както в Турция, по този начин и в България. Сделката е финализирана на 2 юли и е за 10% от капитала, само че цената не се оповестява. Заводът край Димитровград е в развой на създаване, с повърхност 20 хиляди кв. метра и опция за разширение.

Най-бързата връзка за водачите от област Варна с автомагистрала " Тракия " ще бъде ремонтирана против 19 млн. лева До края на 2019 година 33-километровият Айтоски проход ще остане в неприятно положение, само че обновяването му ще е готово през 2020 година Това излиза наяве от стартираната от АПИ тръжна процедура за избор на компании, които да извършат рехабилитация на трасето. Оферти се подават до 10 септември тази година, а срокът за осъществяване е 15 месеца.

Британската компания Rolls-Royce продава корабния си бизнес на норвежката софтуерна група Kongsberg за 661 млн. $. Поделението за произвеждане на кораби работи на загуба. Сделката е част от тактиката за преструктуриране на изпълнителният шеф на Rolls-Royce Уорън Ийст. От Kongsberg смятат, че придобиването ще им помогне да се конкурират в мощно глобализираната промишленост, а Rolls-Royce ще може да погаси дълга на дивизията с част от парите от договорката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР