ЕС и САЩ са изправени пред дилема - в сегашните

...
ЕС и САЩ са изправени пред дилема - в сегашните
Коментари Харесай

Повече търговия или превключване към вътрешно производство

ЕС и Съединени американски щати са изправени пред алтернатива - в сегашните условия на пандемия дали за стопанската система е по-добре да се смажат колелата на свободната търговия, или урокът от рецесията с ковид е, че мрежите за доставки са непредвидимо нежни и Западът би трябвало да превключи към по-голямо вътрешно произвеждане.

Проблемът е сериозен, написа Рolitico. През първите две седмици на март немският и френският експорт към Съединени американски щати означават спад надлежно с 10.6% и 12.5% в съпоставяне със същия интервал през 2019 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Бариери пред международната търговия

Германският стопански министър Петер Алтмайер упорства, че търговията би трябвало да заема централно място при излизането от рецесията. " Трябва да работим дружно и да избегнем напрежението и пречките пред международната търговия ", споделя той. Докато американският търговски представител Робърт Лайтхайзър оставя усещането, че съгласно него глобализацията е отишла прекомерно надалеч: " В тази рецесия научаваме, че прекомерното разчитане на други страни като източник на доставки и медицински артикули основава стратегическа накърнимост за нашата стопанска система. Затова насърчаваме диверсификация на мрежите за доставки и желаеме да подтикваме повече произвеждане вкъщи. " Въпросът с наличността на медицинските артикули влезе в дневния ред и на Европейски Съюз на фона на ковид и както Алтмайер, по този начин и френският му сътрудник Брюно льо Мер приканват по-голяма част от фармацевтичното произвеждане да се завърне в Европа.

Две от най-големите индустриални асоциации - немската BDI и френската MEDEF, показват, че най-бързият път към икономическо възобновяване е търговията. Те упорстват политиците да отстранен новопоявилите се рестрикции пред износа и да лимитират отрицателните отблясъци върху световните мрежи за доставки, като се въздържат от ненужни нови регулации и търговски бариери в изискванията на пандемия.

Износ на здравно съоръжение

Много страни може и да се изричат позитивно за отворената търговия, само че в същото време имат дълбоки стратегически терзания по отношение на износа на здравно съоръжение. Миналата седмица отчет на основаната в Швейцария организация Global Trade Alert разкри, че 54 страни са наложили експортни рестрикции по отношение на медицински артикули от началото на годината. Търговските министри от Г-20 приканиха за оставянето на този пазар отворен, само че не дадоха обещание категорично, че няма да вкарват нови бариери пред износа. Европейският комисар по търговията Фил Хоган изиска от водачите в Европейски Съюз да не слагат трудности пред търговията и да " избегнат спиралата от рестриктивни ограничения и запасяване ", само че в същото време отбрани контрола на Европейски Съюз върху износа на персонално защитно съоръжение.

В момента анализаторите се пробват да предвиждат какъв брой огромно ще е забавянето в търговията. Сигналите от въздушния транспорт на артикули не са положителни, защото всички страни в Европейски Съюз без Ирландия постановиха възбрана върху пътуванията от трети страни. Все отново обаче към 80% от размера на интернационалната търговия на артикули е по море, по тази причина Международната камара по морски транспорт прикани държавните управления да продължат да обезпечават достъп до пристанищата по света.

От транспортния конгломерат Maersk показват, че работният развой върви с цялостна мощ макар " значителните провокации в световните морски мрежи за доставка ". Второто по величина европейско пристанище - Антверпен, разгласи, че към този момент не записва спад в търговията със артикули, само че скоро чака " огромно икономическо отражение ", когато стартират да дебаркират по-малко кораби.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР