ЕС и 42 държави призоваха Русия незабавно да изтегли военните

...
ЕС и 42 държави призоваха Русия незабавно да изтегли военните
Коментари Харесай

ЕС и 42 държави призоваха Русия незабавно да изтегли военните си сили от Запорожката АЕЦ

Европейски Съюз и 42 страни приканиха Русия неотложно да изтегли военните си сили от Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ) и цяла Украйна.

Според Ukrinform взаимно изказване от 12 август по отношение на обстановката в Запорожката атомна електроцентрала е оповестено в неделя на уеб страницата на Делегацията на Европейски Съюз към интернационалните организации във Виена.

„ Призоваваме Руската федерация неотложно да изтегли своите военни сили и целия различен неоправдан личен състав от Запорожката атомна електроцентрала, нейните непосредствени покрайнини и цяла Украйна, тъй че операторът и украинските управляващи да могат да възобновят своите суверенни отговорности в границите на интернационално приетите граници на Украйна и законният действен личен състав може да извършва отговорностите си без външна интервенция, опасност или недопустимо тежки условия на работа “, се споделя в изказването.

Той добави, че това също по този начин ще „ разреши на МААЕ да извърши своята инспекция в сходство със отговорностите на Украйна за гаранциите при безвредни и сигурни условия и навреме “.

Европейски Съюз и 42 страни подчертаха, че разполагането на съветски боен личен състав и въоръжение в нуклеарното оборудване „ е недопустимо и подценява правилата за сигурност, сигурност и защитни ограничения, които всички членове на МААЕ са се заели да съблюдават “.

Те също по този начин показаха поддръжката си за работата на МААЕ и нейния общоприет шеф за подкрепяне на Украйна в региона на нуклеарната сигурност, сигурността и използването на гаранциите по време на продължаващата нападателна война на Русия против Украйна, „ при ценене на цялостния украински суверенитет върху нейната територия и инфраструктура. "

" Остро осъждаме потреблението на дезинформация от страна на Русия, с цел да се опита да оправдае противозаконните си дейности в Украйна. Международната общественост ще държи Русия виновна за нейната експанзия и Русия би трябвало да носи цялостна отговорност за своите противозаконни дейности в Украйна ", се споделя в документа.

Изявлението е издадено от името на Австралия, Австрия, Белгия, България, Канада, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Япония, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Черна гора, Холандия, Нова Зеландия, Северна Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Република Корея, Република Молдова, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Турция, Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия, Съединените американски щати, както и Европейския съюз.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Руските сили превзеха станцията на 4 март. Оттогава нашествениците слагат там военно съоръжение и муниции.

Руските сили постоянно обстрелват Запорожката АЕЦ от 5 август.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР