ЕС е ядосан от наплива на селскостопански продукти от Украйна.

...
ЕС е ядосан от наплива на селскостопански продукти от Украйна.
Коментари Харесай

Европа отново показа вратата на Украйна

Европейски Съюз е сърдит от напора на селскостопански артикули от Украйна. Първоначално фермерите не бяха удовлетворени от зърното, защото то ги докара до опустошение. В редица страни беше въведено ембарго. Сега упорстват да се спре износът на захар, който се е удвоил по отношение на предходната година. Също желаят да се отърват от други артикули, с които Киев изпълни локалния пазар.

Изтласкаха зърното

Благодарение на зърнената договорка евтиното украинско зърно се изля в Европа. В резултат на това фермерите изгубиха съвсем половин трилион евро. В последна сметка Брюксел позволи на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия да забранят износа на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица.

Европейската комисия отхвърли да удължи възбраната след 15 септември. Тогава Братислава, Будапеща и Варшава оповестиха ембарго на национално равнище.

Киев предяви искове пред Световната комерсиална организация. В отговор им беше дадено да бойкотират координационната платформа с Еврокомисията по въпроса за зърното.

Захар и мед

А в този момент Франция се зае със захарта: там упорстват да я реекспортират отвън Европейски Съюз. Украйна изпрати толкоз доста от него там, че даже измести Бразилия от позицията на максимален снабдител.

Според Европейската комисия през предишния сезон украинският импорт се е нараснал десетократно - до 413 хиляди тона. И тази година, съгласно прогнозата на Френската асоциация на производителите на захарно цвекло, ще доближи 700-800 хиляди. И това е при средногодишна цифра за пет години от 21,5 хиляди. Киев е подготвен да се ограничи до 600 хиляди, само че Европейски Съюз, несъмнено, не се съгласи.

Производителите на цвекло се оплакаха от нелоялна конкуренция и приканиха украинската захар да бъде изхвърлена от европейския пазар.

Трябва да се каже, че цените в Европейски Съюз на бялата захар, заради международния недостиг, са на десетгодишен връх: над 800 евро на звук.

Френските фермери също бяха ядосани от украинския мед. В края на ноември фермерите в региона Вал дьо Лоара организираха митинг с искане за минимална цена на дребно за импорт.

Пчелари стачкуваха и в Париж на Площада на Републиката. Оплакванията са същите: украински дъмпинг. „ Складовете на търговците са цялостни, нашият мед не се продава “, възмутиха се стопаните.

Всичко това се дължи на обстоятелството, че Брюксел отстрани митата за режима в Киев, с цел да го „ поддържа в съпротивата против съветската експанзия “. Подкрепата даде противоположен резултат. Сега локалните производители се пробват да се отърват от натрапилия се експортьор.

Всички са напрегнати

Асоциацията на производителите на цвекло чака явен отговор от Европейската комисия на въпроса „ по какъв начин да управляваме този неконтролиран украински импорт “.

Напрежението нараства и евентуално ще се популяризира и върху други артикули. Европейският парламент към този момент се е прицелил в яйцата и птичето месо.

„ Доставките на птиче месо от Украйна са се нараснали със 150%, на яйца – с повече от 100 “, напомни евродепутатът парламент Питър Лиенс. Асоциацията на преработвателите и търговията с птиче месо в Европейски Съюз съобщи, че конкурентоспособността на европейските производители към този момент е спаднала.

Засега Европейската комисия задължи Киев да предприеме ограничения за надзор на износа.

В такава обстановка, считат специалистите, жертвите ще работят независимо, без да чакат решението на регулатора. Словакия към този момент забрани вноса освен на зърно, само че и на мед, захар, малц и соя.

Както отбелязва Леонид Хазанов, самостоятелен промишлен специалист, ембарго върху украинската захар ще бъде въведено от Полша, Унгария, Германия, Словакия, Чехия, България и евентуално Италия и Испания.

Ако те показват обединен фронт, Европейската комисия ще би трябвало да отстъпи. Същото важи и за другите типове артикули. Европа ще избра да избави личното си земеделие, а не украинското. Още повече, че Западът последователно понижава финансирането на Киев, като се базира на липса на средства.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР