ЕС е доставил на Украйна 223 800 снаряда в рамките

...
ЕС е доставил на Украйна 223 800 снаряда в рамките
Коментари Харесай

ЕС е доставил на Украйна 224 000 снаряда в рамките на плана за боеприпаси

ЕС е доставил на Украйна 223 800 снаряда в границите на първата част от проекта за даване на един милион артилерийски снаряда в помощ на битката на Киев против Русия, заяви представител, съобщи Агенция Франс Прес.По-рано тази година 27-те страни от Европейския съюз поеха ангажимент да усилят доставките на по този начин нужните артилерийски снаряди за Украйна, защото силите на Киев изпитват дефицит.

Членовете на организацията се споразумяха за проект на стойност 2 милиарда евро, с който да натоварят складовете си и да създадат взаимни поръчки за снаряди, с цел да доставят на Украйна един милион снаряда за 12 месеца.В рамките на първия стадий от проекта, който ще се извършва сред 9 февруари и 31 май, един милиард евро бяха заделени за възобновяване на членовете на Европейски Съюз на почти половината от цената на снарядите, обезпечени от техните съществуващи арсенали. " Държавите членки са доставили към 223 800 артилерийски боеприпаси и 2300 ракети от всички типове ", съобщи представителят на Европейски Съюз Петер Стано.Като цяло общата стойност на предоставените муниции е 1,1 милиарда евро, заяви Европейски Съюз. Със средства на Европейски Съюз е възобновена единствено част от тази сума, което допуска, че мярката не е постигнала поставената цел.

Новата цифра за изпратените артилерийски муниции е единствено дребен прогрес по отношение на броя - 220 000 снаряда - разгласен от ръководителя на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел в края на май.Страните от Европейски Съюз трябваше да заявят доставките си до 15 юли.Така блокът и неговите членове остават надалеч от задачата си да получат един милион снаряда до идната пролет.През февруари няколко столици на Европейски Съюз към този момент бяха скептично настроени към обещанието да доближат един милион, опасявайки се, че няма да съумеят.В рамките на втората част от проекта Агенцията за защита на Европейски Съюз договаря с европейски производители за подписване на контракти за взаимни поръчки за 155-милиметрови гаубични снаряди и ракети. " (Агенцията) чака рамковите контракти с индустрията да бъдат подписани през идващите седмици, което ще разреши на страните членки да вършат поръчки от този миг нататък ", обявиха от Европейски Съюз.

Всички контракти би трябвало да бъдат подписани до края на септември, с цел да попаднат в обсега на проекта на Европейски Съюз за доставки.Като цяло Европейски Съюз и неговите страни настояват, че са похарчили към 20 милиарда евро за доставка на всевъзможни типове оръжия за Украйна, откогато Русия нахлу през февруари 2023 г.По данни на Пентагона към 25 юли Съединените щати са отпуснали над 43,7 милиарда $ за подкрепяне на сигурността в Украйна.В четвъртък Белият дом изиска от Конгреса на Съединени американски щати още 13 милиарда $ нови военни разноски за Украйна. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР