Ернст Калтенбрунер е едно от онези имена, които успяват да

...
Ернст Калтенбрунер е едно от онези имена, които успяват да
Коментари Харесай

Ернст Калтенбрунер – най-високопоставеният нацист изправен пред Нюрнберг

Ернст Калтенбрунер е едно от тези имена, които съумяват да потънат около славата на други изверг в историята. Неговото дело остава в сянката на други хора като Хитлер. Неговият развой е същинска тайнственост и до момента в който за множеството нацисти се вадят съществено количество документи, доказващи виновността им, пълководец Ернст Калтенбрунер не може да се похвали с кой знае какво. Възмжоно е даже и да не сте го чували, пресета не се интересува толкоз, а съдът не му обръща огромно внимание, а би трябвало, въпреки всичко той е един от най-висшестоящите в командването на SS.

Ернст израства като добродушно дете в националистическо семейство в Австрия. Роден е на 4 октомври 1903 година и доста скоро ще се запознае с друго дете – Адолф Айхман. Айхман има доста прякори, само че един от всички е точно „ Царят на евреите “. Семейството му се мести в Линц, където дребният Ернст получава допустимо най-качественото обучение – въпреки всичко учебното заведение му е второто най-хубаво в Германия. Завършва право на 23 годишна възраст и припечелва като юрист. Често пътува из страната и се занимава с най-различни компании до 1928 година, когато се открива в Линц и продължава да работи.

Почти 2-метровият юрист може да се похвали със страховито добро име, както и белези от ухото до брадичката. Последните са породени в резултат на редица дуели по фехтовка от студентите. Нацистите излизат на политическата сцена и Ернст се включва в придвижването. Четири години по-късно ще стане и част паравоенното формирование, което всички познават като SS. Имайки поради, че нацистите не могат да се похвалят с доста образовани фрагменти, Ернст бързо съумява да се издигне до вярното равнище и да завоюва вниманието на своите началници. Първо се забелязвал и изпъквал със сериозна физика и второ – бил доста по-образован от своите сътрудници.

 KZ Mauthausen, Himmler, Kaltenbrunner, Ziereis

Снимка: By Bundesarchiv, Bild 192-029 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5485427

Първото му по-сериозно покачване идва с купата фюрер на 37 полк, а малко по-късно става фюрер на 8 SS дивизия. През 1934 година е изпратен в пандиза точно поради своите нови другари. Изпратен е в концентрационен лагер дружно с други национални социалисти, които тогава се опитвали да уронят престижа на Австрия. Калтенбрунер нямал желание да бъде изключително спокоен и мирен човек, вместо това предпочел да провежда бърза гладна стачка и с това принудил управниците да го освободят дружно с още 490 члена.

На идната година се връща още веднъж, този път поради държавна измяна. Макар и обвиняванията да падат, той почтително си излежава своите 6 месеца за антидържавна активност. Когато доближава чина военачалник в австрийското SS, федералното държавно управление на Австрия го лишава от опцията да практикува право. Това обаче не го трогнало, нацистите плащали добре и той траял да се занимава със своето главно дело – да разпространява политическото придвижване.

През 1934 година към този момент доближава пост на Министър на сигурността в Райха, откакто предходният – Рейнхард Хайдрих е погубен в Прага. На този пост, всички отговорности на полицията, както и заниманията на SS се насочват точно към него. Присъства на срещи от най-високо равнище, запознавайки се с Химлер, Гьобелс и даже Хитлер. Именно на една от всички срещи, на която участва и Ернст се взема решение ориста на нацистите. И точно с присъединяване на Калтенбрунер стартира да се приготвя начало на края за всички евреи.

Самият той има изключително предпочитание за възмездие против хомосексуалистите и през същата година упорства да получават химическа кастрация. Макар и да се проваля в това начинание, подрежда всички бойци от армията да предават тези, които подозират в хомосексуалност. Мнозина утвърждават неговите военни дейности, само че заради жестокия му темперамент, той съумява да събере още толкоз съперници в цялото крушение. Дори и шефът на външно разузнаване Уолтър Шиленберг стартира да счита своя зависещ, тъй като Ернст е тъкмо подобен, за деен и доста рисков зложелател. Мнозина ще кажат, че го презират или се опасяват от него.

 Bundesarchiv_Bild_183-45534-0005,_Kz_Mauthausen,_Besuch_Heinrich_Himmler,_Franz_Ziereis

Снимка: By Bundesarchiv, Bild 183-45534-0005 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5353701

Хайнрих Химлер, на който Ернст се подигравал, че наподобява на дребна слаба марионетка, подбирал думите си. Самата SS организация обаче може да се похвали като безумно място, където всеки се пробва да отстрани своя сътрудник, с цел да стане по-мил на Хитлер. А фюрерът обожавал Ернст и му давал най-хубавите допустимо задания. Именно Ернст би трябвало да открие хората, които се пробват да го убият през юли 1944 година В последните часове от войната точно Ернст е в щаб квартирата, търсейки решение за спасяването на немската войска. Когато войната завършва, 24-ма от най-опасните представители на нацистите са изправени пред военния арбитражен съд в Нюрнберг.

Ернст е измежду арестуваните. Макар и неговият пост да е бил равносилен с този на Химлер, никой не му потърсил сметка. Нацистът пропуща началото на делото и не може да чуе своето обвиняване, тъй като е в болница и го оперират от мозъчен кръвоизлив. Влиза в съда на носилка и няколко седмици се пробва да се възвърне. Дали интервенцията е коствала доста или самият Ернст се е опитвал да се прикрие, това не може да стане ясно. Психолозите се изненадват, че неговият спокоен фасон и тихото говорене са по-скоро белег на хора, които като че ли не са способни да бъдат насилници, до момента в който не се заговоря за военните дейности и Съветска Русия.

 Volksgerichtshof, Dr. Ernst Kaltenbrunner

Снимка: By Bundesarchiv, Bild 151-17-03 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5337630

Ернст трансформира тона, стартира да звучи като фанатика, който всички познават и обстановката се трансформира фрапантно. Следва нов мозъчен кръвоизлив и Калтенбрунер напуща залата. През януари 1946 година се възвръща и делото се възобновява още веднъж. Очаквано декларира, че няма никакво присъединяване в Холокоста, следвайки образеца на доста други свои другари и съпартийци. Пред съда споделя, че решението за концентрационните лагери го хваща в заварено състояние, а единственото обвиняване е помагането за отбраната на Германия.

Съдът въпреки всичко разполага с документи и заповеди, подписани от самия Калтенбрунер. А в случай че това не било задоволително, човек може да забележи съществено количество фотоси, на които нацистът се разхожда из лагерите на гибелта в Австрия. На 30 септемрви 1946 година е наказан на две от трите обвинявания. Обвинен е за военни закононарушения и закононарушения против човечеството. Военният арбитражен съд го осъжда на гибел посредством обесване и присъдата се извършва идващия месец. Последните му думи са „ Германия, триумф! “.

Заглавна фотография: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1974801

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР