Ердоган във Варна със свирепи намерения, под това заглавие гръцкият

...
Ердоган във Варна със свирепи намерения, под това заглавие гръцкият
Коментари Харесай

Гръцките медии: Ердоган отива във Варна със свирепи намерения

" Ердоган във Варна със свирепи планове ", под това заглавие гръцкият Нюз.ин разяснява, че турският президент, който през днешния ден идва във Варна за среща с Европейски Съюз, бил решен " да опъне още повече въжето с Брюксел ", оповестява Българска телеграфна агенция.

Изданието напомня, че ден преди срещата във Варна Ердоган е отправил ново строго обръщение към Запада, като в своя тирада е споделил, че " няма да приема уроци от Запада, допълвайки, че " никой няма право да си играе с гордостта и достолепието на турците ", съгласно телевизия Скай.

Очакванията са, че от тактическа позиция във Варна Ердоган няма да отстъпи от провокативното си държание и че има намерение да употребява недопечен език, с цел да отговори на рецензиите на Европейски Съюз.

От своя страна, Европейски Съюз се пробва да резервира открити каналите за разговор с Анкара, знаейки въпреки всичко за компликациите, които биха съпътствали диалозите на Брюксел с Анкара.

Нюз.ин цитира ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, който споделил, че срещата във Варна " няма да е лесна ", откакто Турция бе порицана от европейските водачи поради " нейните противозаконни дейности " по отношение на Гърция и Кипър.

В. " Прото тематика " написа, че през днешния ден във Варна ще се състои евро-турска среща на върха и че тя се привиква в най-лошата фаза до момента на връзките сред Европейски Съюз и Турция, както и на връзките сред Атина и Анкара. Изданието счита, че на срещата ще бъдат обсъждани всички тематики, разделящи сега двете страни, само че акцентира, че никой не може да планува какъв ще е резултатът от нея.

Поведението от последните дни на Ердоган не буди оптимизъм в Брюксел и Атина. Неговите последни изказвания за " Велика Турция " провокираха голямо неразбиране в Атина по тази причина накъде върви " султанът " и по какъв начин би трябвало да се подхожда към него в този сериозен миг.

Изданието преценя, че в отговор на Ердоган гръцкият боен министър Панос Каменос в известна степен е надминал строгия звук, поддържан от държавното управление, като по случай националния празник на Гърция споделил, че " който се осмели да оспори националния й суверенитет ще бъде смачкан ".

В обявата се отделя място и на казаното от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че идва на тази среща със " смесени усеща " и че " нарастват главните източници на напрежение сред Турция и Европейски Съюз ". Все отново Юнкер изрича вяра, че на тази среща би могло да се чака да бъде реализирано " повече съдействие ".

В. " Катимерини " преценя, че срещата във Варна е " мъчно уравнение за европейците " и че на нея ще бъде разисквано актуализирането на съглашението сред Европейски Съюз и Турция за бежанците, подписано през март 2016 година Всекидневникът напомня, че Европейски Съюз към този момент е поел ангажимент да даде още 3 милиарда евро за големите потребности, пред които са изправени към три милиона бежанци, намиращи се в Турция, в подмяна на това миграционните потоци от тази страна към източната част на Егейско море да спаднат.

" Самият факт, че срещата във Варна става с толкоз малко участници, дава опция за съглашение или за огромни напрежения ", споделил европейски посланик.

В. " Вима " показва, че Ердоган идва във Варна с искания и планове във връзка с кипърската икономическа зона и че евентуално ще се опита да обезпечи " дарове " от Европейския съюз.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР