Ербил. Мюфтията на иракските сунити Рафи ал Руфай заяви, чрез

...
Ербил. Мюфтията на иракските сунити Рафи ал Руфай заяви, чрез
Коментари Харесай

Rudaw: Сунитският мюфтия на Ирак заяви, че Багдад е тласнал Кюрдистан към независимост, защото го е потискал

Ербил. Мюфтията на иракските сунити Рафи ал Руфай съобщи, посредством своя представител Абдулуахаб Ани, че потисничеството против кюрдите, реализирано от държавното управление в Багдад, е тласнало Иракски Кюрдистан към провеждането на референдум за самостоятелност. Освен това, мюфтията счита, че Ирак се е трансформирал в сектантска страна, ръководена от ирански политици, предава кюрдската новинарска организация Rudaw .
Според Руфай, решението на Багдад, взето по времето на ръководството на Нури ал Малики, да отреже кюрдския район от бюджетния му дял през 2014 година е било „ безпричинно “ и е подтикнало кюрдите да дефинират ориста си в референдум.
„ Когато потисничеството против кюрдската нация стана нетърпимо, те организираха референдум, с цел да са надалеч от тези тирани “, съобщи Ани, четейки известието на иракския мюфтия Руфай, по време на конференция в Ербил.
Освен това, той отхвърли изказванията на държавното управление в Багдад, че кюрдите желаят да разделят Ирак.
„ Правителството на Ирак и Народното събрание на страната не би трябвало да приказват за териториалния интегритет на страната. Защото те я разделиха. “
Иракският мюфтия разкритикува остро „ сектантските “ политики на държавното управление в Багдад.
„ Най-опасното нещо, което тези държавни управления донесоха (на Нури ал Малики и Хайдер ал Абади - бел. ред.) беше отвратителното отцепничество, което раздели хората и внуши ненавист сред другите съставни елементи в страната “, сподели той.
„ Тези, които ръководят Ирак са свързани с ирански политици, измежду които е Касем Сюлеймани. “
Сюлеймани се счита за най-влиятелния човек на Иран в Ирак и е командващ на елитните елементи на Стражите на ислямската гражданска война - Ал Кудс. Според някои изказвания, той е индивидът, който е оглавявал иракската войска и нейните съдружници – шиитските милиции – в битката против Ислямска страна.
Иракският сунитски мюфтия упрекна правителствтото на Ирак и шиитските милиции и за това, че „ унищожават градове и домове на сунитите, под предлог, че ги освобождават от Ислямска страна “.
Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР