Ерата на абонаментите настъпва. Независимо дали искате или не, но

...
Ерата на абонаментите настъпва. Независимо дали искате или не, но
Коментари Харесай

Мнение: колко струват всички облачни игрови абонаменти и дали са необходими

Ерата на абонаментите настава. Независимо дали желаете или не, само че гейм промишлеността последователно научава уроците на филмовите и музикалните стрийм услуги. Разбираемо е – по този метод се усилват облагите, а разноските се понижават. В края на краищата, за какво да се заплаща за безценен маркетинг, в случай че е допустимо да накараш милиони хора да създадат евтини абонаменти и да се вкарат цени според от времето, което геймърите играят една или друга компютърна игра. Както да вземем за пример прави Spotify с неговите абонаменти и ограничаване за слушане на до 10 часа музика месечно.

Ограниченият достъп заслужава настрана внимание, само че дано да пресметнем, какъв брой костват на месец абонаментите за главните геймърски онлайн услуги. Интересно е, дали тази сума ще се окаже по-висока от да вземем за пример, пазаруването на игри още при тяхното излизане или при понижени цени, които нормално се афишират две-три седмици след излизането на съответната игра.

Да погледнем, кои облачни услуги за гейминг към този момент се оферират и какъв брой костват:
PS Now — $20XBox Game Pass — $10 (след бетата)Google Stadia — $10EA Access — $5Origin Access — $5Абонаментът за Ubisoft — най-вероятно $5Twitch Prime — $11Humble Monthly — $12
Това са единствено главните облачни гейм услуги, които се оферират през днешния ден или ще излязат напълно скоро. Няма подозрение, че абонаментите за заоблачен гейминг в бъдеще ще се усилят. Може би още някой огромен издател ще показа абонамент за своя облачна онлайн гейм услуга. Какво стопира Square Enix, SEGA, GOG, Devolver, Bethesda и другите да предложат абонаменти за личен онлайн гейминг? Нищо несъмнено. Най-вероятно това да се окаже въпрос на време.
Какво ще получим
Общият месечен абонамент за изброените нагоре гейм услуги е $78, като тук не са включени отстъпките, които се вършат на абонамент за 6 и 12 месеца. Естествено, това не значи, че би трябвало да се абонираме за всичките – за начало 2 или 3 са предостатъчни. Тоест, от $15 до $39 на месец, с цел да се играят игрите на 2-4 издателя. Като се има поради, че Microsoft ще предложи нови заглавия, като да вземем за пример Gears 5, то това предложение е преференциално. Да, игрите стопират, в случай че не си платите абонаментната такса, само че от позиция на игрите и цените, дейните геймъри вероятно към този момент обмислят дълготрайни абонаменти. Но в случай че и по този начин си имате Steam или конзолата е препълнена със заглавия, които не играете и в случай че нямате доста време за гейминг, то абонаментът за дълъг интервал от време не е по този начин прелъстителен и обстановката не наподобява толкоз положителна.



Да допуснем, че сте приблизително ангажиран човек – ходите на работа и през всеки работен ден можете да играете към два часа и по 4-5 часа през уикенда. За редица по-зети хора, тези цифри са прекомерно великодушни, само че да ги приемем.

Като се вземат поради краткотрайните спирания (няма да играем безусловно всеки ден, а ще се занимаваме с нещо друго 4-5 дни в месеца), получаваме към 62-65 часа игрово време. Не е доста. Долу горе толкоз време може да отнеме да вземем за пример Аssassin’s Creed Odyssey или Fallout 4 с всичките допълнения и модове. Това могат да са 3-4 независими игри със междинна дълготрайност. Или единствено един мултиплеърен шутър.

Тоест, получава се, че за един месец, консуматор, който обича да играе игри, само че би трябвало да върви на работа, може удобно да изиграе 3 игри, като сменя едно заглавие с друго, с цел да опитва нещо по-свежо, само че не и най-новото. Ако превърнем това пари, ще получим към $50. Това е без купони, отстъпки и други сходни. Или получаваме почти с $20 повече, в сравнение с 3-4 абонамента с цена към $30.

Изглежда преференциално нали? Но под това число се подразбира, че ще употребявате всичките облачни гейм услуги, а няма да изразходвате всичките 65 часа в новите карти на Battlefield или на някакво заглавие, което сте си купили от дълго време.

Огромната библиотека игри с цена едвам $10 месечно наподобява демонски съблазнително, само че до момента в който играете игрите, предлагани от компанията. Ако сте си платили абонамента, само че играете единствено 1-2 игри по един-два часа на ден, изгодата от този абонамент става минимална. Като се има поради, че множеството магазини ще ви върнат парите, в случай че сте играли по-малко от 2 часа, абонаментите губят полезност и смисъл.

Повечето издатели оферират 2-3 огромни игри годишно, освен това всяка от тях нормално е фокусирана върху друга публика. Ако да вземем за пример, играете единствено Overwatch или Destiny 2, то абонаментът за заоблачен гейминг за повече от 1-2 услуги губи всевъзможен смисъл. Просто няма да имате време, с цел да се насладите на всичкото, препоръчано в комплекта.



Разбира се, тази математика не се отнася за хората, които могат да си разрешат да играят повече от 2 часа дневно. При изискване, че не играят една и съща компютърна игра.

Искате ли да разберете, нужен ли ви е един или различен абонамент за заоблачен гейминг? Просто пребройте какъв брой часа месечно прекарвате с игрите и какъв брой разнообразни заглавия играете. Ако това са повече от 5 игри от разнообразни издатели, то очевидно ще би трябвало да се замислите за абонамент за заоблачен гейминг на издателя, чиито игри пускате най-често.

За всички останали тези абонаменти надали са оправдани. А в случай че не си пуснете нито една игра от предложенията на издателите, то сте си дали парите на вятъра.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР