Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол бяха включени

...
Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол бяха включени
Коментари Харесай

Успех! Включиха нови български обекти в списъка на ЮНЕСКО

Епископската базилика и римското мозаечно завещание на Филипопол бяха включени е индикативната листа за културно завещание на ЮНЕСКО. Министърът на културата Боил Банов изрази поддръжката на културното ведомство за самодейността на община Пловдив.
" Епископската базилика в Пловдив, със непокътнатите в нея мозайки, е неповторим монумент, с който България се гордее. Включването ѝ в индикативната листа на ЮНЕСКО е още един щрих към приноса на страната ни и съответно на Пловдив, един от най-старите градове на континента, в опазването на културното завещание ". Това съобщи министърът на културата Боил Банов.
Мин. Банов посочи, че базиликата е измежду най-впечатляващите паметниците по българските земи от Римската ера. Това е съществена причина позицията на министерството да е в поддръжка на самодейността на Община Пловдив и Фондация " Америка за България " за включването ѝ в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО.
Директорът на Центъра за международното завещание, Мехтилд Рослер благодари във писмо за съдействието и поддръжката в осъществяването на Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание.
" За Фондация " Америка за България " е привилегия да поддържа връщането към живот на Епископската базилика и мозаечните шедьоври на Филипопол,защото имаме вяра, че са значима част, освен от българското, само че и от международното културно завещание ", посочи президентът на Фондацията Нанси Шилър.
Според кметът на Пловдив Иван Тотев новината е значима освен за Пловдив, само че и за цяла България.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР