Епидемията от денга в Бангладеш предизвика тревога, след като 364 души починаха тази година и инфекциите се повишиха

...
Бангладеш регистрира по-висок брой жертви и инфекции от денга, тъй
Коментари Харесай

Бангладеш регистрира по-висок брой жертви и инфекции от денга, тъй като повече от 360 души са починали тази година и инфекциите на болестта, пренасяна от комари, нарастват

От JULHAS ALAM Associated Press, 11 август 2023 г., 2:26 ч.

ДАКА, Бангладеш -- Бангладеш се бори да се справи с по-високи жертви и инфекции от денга тази година, като официални лица предупреждават, че броят на смъртните случаи този месец може да счупи рекорди.

Генералната дирекция по здравни услуги на правителството съобщава, че през 2023 г. броят на смъртните случаи от болестта, причинена от комари, е достигнал 364 в южноазиатската страна. Повече от 78 000 души са били заразени от януари тази година, се казва в съобщението.

Длъжностните лица предупреждават, че броят на смъртните случаи и инфекциите този месец може да постави нов, мрачен рекорд. През първите 10 дни на август повече от 23 000 души са били диагностицирани с денга, в сравнение с 43 854 случая през целия юли. Повече от 100 души са починали досега този месец, над една трета повече от смъртните случаи от болестта през цялата миналата година.

През 2022 г. 62 382 души са били заразени и 281 души са починали от денга, според данни на правителството.

Денга причинява грипоподобни симптоми, от които повечето хора се възстановяват, но също така може бързо да доведе до вътрешно кървене, органна недостатъчност и дори смърт. По принцип няма специфично лечение за болестта, но има ваксини. Други страни, като Кипър и Боливия, също са видели огнища тази година.

Експертите казват, че сезонът на мусоните може да влоши епидемията в страната с повече от 160 милиона души. Периодичните дъждове през август са една от основните причини за епидемията, според експерти. Много хора работят навън по многобройните строителни проекти в Бангладеш, включително жилищни и големи инфраструктурни проекти в столицата Дака.

Заразените хора препълват болниците в цялата страна, но някои лекарите и медицинските сестри не са достатъчно опитни или обучени как да лекуват случаи на денга, казват експерти.

Мохамед Ниатузаман, директор на болница Mugdha Medical Collage, каза в четвъртък, че се борят да осигурят критична подкрепа на сериозни пациенти, които имат други заболявания. Много от критичните пациенти умират, каза той.

Хората с потискане на имунната система - като пациенти с рак - или хора със съпътстващи заболявания като диабет, бъбречна диализа или трансплантирани органи са особено уязвими, каза той.

„Хората с по-слаба имунна система са изложени на по-висок риск да бъдат заразени многократно от вирулентен вариант (на денга)“, каза той.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Министерството на здравеопазването е уредило допълнителни легла в държавните болници в Дака и извън нея, но недостигът на IV физиологичен разтвор се превърна в предизвикателство. Властите са поискали от производителите да увеличат производството си на интравенозна течност.

Ниатузаман каза, че е изключително важно да се борим с болестта на много фронтове.

"Трябва да започне от индивидуално ниво и да се издигне до нашето колективно усилие. Лекарите са само част от него. Ако работим заедно и всички проявят съзнание и действат отговорно, нашите колективни усилия ще направят възможна превенцията на денга ”, каза той.

Две градски корпорации в Дака отвориха спешни екипи за координиране на действията срещу комарите и призоваха жителите да са наясно с възможностите за размножаване на комарите Aedes, които виреят в региона.

Мобилни екипи са изпратени да претърсват домове, за да видят дали се съхранява вода, където комарите могат да се размножават.

Но местните жители дадоха леки оценки на усилията на правителството.

Салма Джахан, жителка на Дака и майка на пациент с денга, каза, че е притеснен.

„Последният път правителството предприе много мерки. Приложиха инсектициди в много водоеми и околностите в нашия район. Те също отиваха в къщите на хората и прилагаха течен инсектицид върху канализацията и мръсните места. Все още имаме такива места, но не се прилага инсектицид“, каза тя, задавайки въпроса дали третиранията изобщо са ефективни.

Екипите идват с инсектицид на всеки няколко дни, тя добави, „но комарите не умират от това.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР