Епидемията от Covid-19 ще се отрази негативно на бизнеса както

...
Епидемията от Covid-19 ще се отрази негативно на бизнеса както
Коментари Харесай

Коронавирусът и офисите: ръст на свободните площи и натиск над цените

Епидемията от Covid-19 ще се отрази отрицателно на бизнеса както в местен проект, по този начин и в Европа и света, показват в собствен разбор от Cushman & Wakefield Forton. " Другият значителен фактор е неяснотата какъв брой дълго ще продължи тази обстановка - прогнозите варират от няколко месеца до над година. Съответно все още е невероятно да се направи достоверна прогноза за времевите рамки на обособените етапи - закъснение, застой и след това възобновяване на пазара ", показват те.

Пазарът на парцели е функционалност както на общата икономическа картина, по този начин и на бизнеса на клиентите - купувачи, продавачи, наематели, вложители. " За разлика от финансовите пазари обаче, той реагира на измененията с известно закъснение ", споделят от компанията.

От Cushman & Wakefield Forton дават и своята прогноза за идващите тримесечие на имотния пазар.
Забавяне на интензивността на наематели и купувачи. Заради чисто физическите ограничавания, които постановат управляващите и здравните органи, доста компании ще отсрочат проектите си за разгръщане, а в някои случаи ще предпочетат да разполагат с финансови буфери, с цел да си подсигуряват успокоение в по-трудните периоди; Ще следим растеж на свободните площи на офис пазара, което ще окаже напън върху наемните нива; Отлагане на завършването на нови офис планове, където е допустимо. Търговците ще забавят експанзията си и навлизането на нови пазари до нормализиране на ситуацията. Планираните откривания на нови 5-звездни хотели в София тази пролет също ще бъдат отложени; В сегмента на офисите, coworking плановете ще бъдат съществено наранени, което ще ограничи растежа на площите, а може да докара и до отпадане на по-малки и финансово нестабилни участници от пазара;
В средносрочен проект ще следим изцяло преструктуриране на обособени бизнеси, което ще се отрази и върху пазара на парцели:
Тоталната цифровизация и виртуализация, на която към този момент сме очевидци, ще подтиква още по-динамичното развиване на ИТ и аутсорсинг бизнеса, които са и главните играчи на офисния пазар в България; Преструктурирането на някои бизнеси ще докара до освобождение на работна ръка, което ще има отрицателен резултат в кратковременен проект, само че в средносрочен ще бъде късмет за преквалификация. Това от своя страна ще докара до смяна в структурата на заетостта в стопанската система и не е изключено да забележим нови основни участници на имотния пазар; Сегашната обстановка с блокирани производства и спрени доставки демонстрира, че е нужна диверсификация на мощности и метаморфоза по веригата на доставка (supply chain). Това ще укрепи резултата от комерсиалните войни и ще подтикне редица компании да търсят различни местоположения и снабдители, с цел да подсигурят цикъла си на произвеждане при положение на затрудняване на ситуацията. Ще следим резултат, сходен на така наречен near shoring, който подтиква редица снабдители да влагат в мощности в Централна и Източна Европа през последните години. Още обаче е рано да се предвижда кои райони ще бъдат облагодетелствани в международен мащаб; Настоящият интервал с лимитирано напредване ще даде спомагателен подтик на електронната търговия. Онлайн магазините и всички компании по веригата на доставка (куриерски, логистични и т.н.) ще стават все по-ключов фактор за търсенето на складови и логистични площи; Не е изключено сегашната обстановка на лимитирано ползване да докара до трайно преосмисляне на потребителските привички в бъдеще; По-ограниченото придвижване на артикули в световен проект ще даде късмет за възраждането на по-малки локални производства.  Кои са най-бързо разрастващите се офис зони в София?
Кои са най-бързо разрастващите се офис зони в София?

Средната цена за наем там е към 13-14 евро на кв. м.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР