Епичните пътешествия на конкретна голяма бяла акула, назована Либет, дават

...
Епичните пътешествия на конкретна голяма бяла акула, назована Либет, дават
Коментари Харесай

Странстванията на голяма бяла акула подсказват на учените как да опазват този животински вид

Епичните пътешествия на съответна огромна бяла акула, посочена Либет, дават скъпи насоки на учените за опазването на този скотски тип , оповестява АП.

Плувците на плажа може и да не се радват да видят 5-метровата бяла акула, само че учените, които наблюдават придвижванията на Либет, са разчувствани, че нейните странствания могат да дават данни в помощ на типа. И са любопитни къде ще отиде тя отсега нататък.

Белите акули, постоянно наричани огромни бели акули, станаха известни с хитовия филм от 70-те години на предишния век „ Челюсти “. Те обикалят океана в търсене на обичаната си храна - морски бозайници и преди време са били преследвани и избивани необмислено.

Някои учени обаче считат, че възходящите популации на тюлени в някои елементи на Атлантическия океан оказват помощ на белите акули, които през 1997 година са оповестени за предпазен тип.

Откакто през декември получи устройството си за следене покрай Южна Каролина, акулата Либет е минала повече от 3200 километра на юг и в Мексиканския залив, оповестиха учените, които наблюдават всяко нейно придвижване. Те станаха очевидци по какъв начин в края на февруари тя влезе в историята, като се придвижи по-навътре в залива от всяка друга бяла акула, проследявана до момента. Сигналът й сподели локация край брега покрай Матаморос, Мексико, тъкмо от другата страна на границата на Съединени американски щати.

" Присъствието на акулата толкоз надалеч на запад демонстрира, че тази част на Мексиканския залив може да е значима и за други бели акули ", казва Меган Уинтън, старши академик от Организацията за запазване на белите акули в Атлантическия океан, основана в Чатъм, Масачузетс. Международното съдействие е значимо за опазването на акулите, чиито международни популации се възвръщат след десетилетия на свръхулов, изяснява тя.

„ Не знаем какъв брой бели акули стигат толкоз надалеч на запад, само че това е добра индикация, че пътуват “, сподели Уинтън и добави: „ Има единствено няколко акули, които са били проследени на запад от Мисисипи “.

Организацията за запазване на белите акули в Атлантическия океан си сътрудничи с управляващите на щата Масачузетс за маркиране на бели акули, като до момента с чип са белязани повече от 300. Хиляди други са били маркирани от разнообразни организации по света, споделя Уинтън.

За да маркира Либет, организацията се свързва с риболовния чартър „ Ауткаст Спорт Фишинг “ от Хилтън Хед, Южна Каролина. Чип Михалов, притежател на „ Ауткаст “, сподели, че Либет се е оказала доста подобаваща за маркиране акула, защото е изпратила повече сигнали от проследяващото устройство от всички свои останали родственици. Устройството за следене изпраща сигнал всякога, когато акулата излезе на повърхността на водата.

„ Тя е освен една от най-големите акули, които сме улавяли, само че е и акулата с най-хубав сигнал “, сподели Михалов и добави: „ С Либет несъмнено постигнахме триумф “.

За финален път Либет се е записала на 7 март, когато данните от следенето демонстрират, че огромната бяла акула се намира на към 160 км от брега на Галвестън, Тексас.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР