ЕПА/БГНЕС Грузинският премиер Гиорги Гахария заяви днес, че подава оставка. Той

...
ЕПА/БГНЕС
Грузинският премиер Гиорги Гахария заяви днес, че подава оставка. Той
Коментари Харесай

Грузинският премиер подава оставка

 ЕПА/БГНЕС Грузинският министър председател Гиорги Гахария съобщи през днешния ден, че подава оставка. Той разкритикува правосъдно решение за ареста на опозиционен водач, което съгласно него ще докара до политическа ескалация, съобщи Агенция Франс Прес.

" Реших да се отдръпва от поста “, сподели грузинският министър председател на държавно съвещание, излъчено по малкия екран. Той означи, че вижда в правосъдното решение заплаха за здравето и живота на сънародниците си и от усилване на политическата поляризация в страната, показва Българска телеграфна агенция.

Опозиционерът Ника Мелия - водачът на партия Единно национално придвижване (ЕНД), учредена от живеещия в заточение някогашен президент Михаил Саакашвили, - е упрекнат от правораздаването в апели за щурмуване на Народното събрание през 2019 година

Вчера грузински съд подреди краткотрайното задържане на Мелия. Ако бъде приет за отговорен, той може да бъде наказан на девет години затвор, отбелязва Агенция Франс Прес.

Грузинското министерство на вътрешните работи в това време разгласи, че краткотрайно прекрати опитите за задържане на водача на ЕНД, откакто това докара до оставката на премиера, съобщи ТАСС.

Гахария съобщи, че не е склонен с опитите на управляващите да задържат Мелия. Според него това води до поляризация и може да провокира дестабилизация на обстановката в страната.

По-рано тази заран грузинската полиция направи опит за задържане на Мелия, който трети ден се намира в централата на ЕНД, само че се отдръпна, откакто не е съумя да влезе в постройката, блокирана от представители на опозиционната партия.

Политическият съвет на ръководещата партия " Грузинска фантазия “ възнамерява да дефинира на следващия ден претендент за премиерския пост след оставката на Гахария, разгласи през днешния ден на брифинг ръководителят на партията Иракли Кабахидзе, оповестява БНР.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР