Ентусиастът Ttiotech е успял да превърне“ процесора Ryzen 5 4600G,

...
Ентусиастът Ttiotech е успял да превърне“ процесора Ryzen 5 4600G,
Коментари Харесай

Любител предложи метод за ускоряване работата на ИИ при използването на бюджетен компютър

Ентусиастът Ttiotech е съумял да „ трансформира “ процесора Ryzen 5 4600G, който може да се купи за по-малко от $100, в графична карта с 16 GB памет. Разбира се, не в дословния смисъл на думата.

Да напомним, че този APU включва централен процесор със 7 ядра плюс графичен процесор със 7х изчислителни модула.

Става дума за това, че на този APU посредством настройките на BIOS на дънната платка могат да се заделят въпросните 16 GB RAM, а паметта е доста значима за логаритмите с детайли на изкуствен интелект. Някои дъна може да разрешат да се заделят 32 GB RAM за хибридния процесор, само че към момента няма направени такива проби. Освен това има потребност от Linux система и от поддръжка на AMD ROCm.

Тестовете на Stable Diffusion демонстрираха, че с подобаващите настройки процесорът може да генерира 50-стъпково изображение с размер 512×512 за към 1 минута и 50 секунди, което е доста по-добре от тези на редица други по-мощни процесори. Има и различен миг – с тази настройка става допустимо да се започват редица ИИ приложения, което е невероятно за елементарните бюджетни компютри.

Разбира се, Ryzen 5 4600G няма да изпревари чудовищните графични карти, струващи стотици или хиляди долари, само че въпреки всичко неговата цена е напълно дребна част от тяхната.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР