„Ентусиаст“ издава за първи път на български език световния бестселър

...
„Ентусиаст“ издава за първи път на български език световния бестселър
Коментари Харесай

Анатомията на един скандал

„ Ентусиаст “ издава за първи път на български език международния бестселър на Сара Вон, отдаден на казуса за насилието над дами
Популярната английска писателка Сара Вон прави своя дебют у нас със международния бестселър „ Анатомия на един скандал “, издание на „ Ентусиаст “. Романът, преведен на над 14 езика, насочва вниманието върху настоящи тематики като насилието над дамите, потискането на истината, злоупотребата с власт и заблудата, че можеш същински да познаваш индивида до себе си.
„ Анатомия на един скандал “ излиза за първи във Англия в разгара на акциите „ Me too “ и „ Time’s up “, а у нас идва след дебатите към Истанбулската спогодба, след следващите случаи, в които ставаме очевидци на посягане над дами. Ето за какво книгата носи значимо обществено обръщение, отправено към хората и най-много към дамите, жертви на тормоз – физически, полов, душевен, прочувствен, тормоз в фамилията, на работното място, в любовта.
Чрез историята на едно семейство, което живее зад паравана на щастливия и съразмерен брак, Сара Вон изследва границите на мълчанието, на страха, на срама, на възприятието за виновност и на това какво е подготвена да потисне една жена в името на идеалния си брак. Софи, основната героиня в романа, се пробва непременно да потвърди невинността на своя брачен партньор Джеймс, упрекнат в извънредно закононарушение. Същият Джеймс, който обществото познава като грижлив татко, неотразим мъж и съумял политик.
Кейт е прокурорът, който изправя Джеймс пред съда. Тя е умел експерт и е наясно, че в правото от време на време печели не истината, а по-добрите причини. Но все пак не стопира да търси правдивост. Кейт знае, че Джеймс е отговорен и е подготвена на всичко, с цел да го накара да си заплати за закононарушенията.
Никой, даже Кейт, не е в положение да проумее какво се случва сред мъжа и дамата, когато останат сами – сами в леглото, сами в топлината на прегръдката, сами в асансьора. Или сами на лунна светлина на игрището в университета, където в миналото едно момиче е стояло пред едно момче със сърце, изпълнено с неспокойствие. А по-късно със боязън. Софи по този начин и не схваща за какво нейната другарка Холи ненадейно напуща Оксфорд. Какво ли щеше да си мисли, в случай че знаеше истината?
Едновременно правосъдна драма и портрет на един брак, „ Анатомия на един скандал “ изследва най-мрачните кътчета в човешкия темперамент. Това е въздействаща и провокативна психическа драма, която комбинира завладяващ сюжет, задълбочено построени персонажи и неподправения журналистически нюх на Сара Вон.
Сара Вон преподава британски в Оксфорд, а по-късно се впуска в публицистиката. След образование в „ Прес Асоусиейшън “, тя прекарва единайсет години в „ Гардиан “ като новинарски кореспондент, сътрудник по здравни въпроси и политически сътрудник. Напуска, с цел да работи на свободна процедура и стартира да написа романи. Резултатът е „ Изкуството да печеш до лудост “ издадена от „ Ходър eнд Стофтън “ през 2014 година и още осем други издателства. Следва я „ Фермата на края на света “ през 2016 година „ Анатомия на един скандал “ е оповестена във Англия, Съединени американски щати и преведена на четиринайсет езика. Сара живее покрай Кеймбридж със брачна половинка и двете си деца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР