Енциклопедията България във Втората световна война (1941-1945) беше представена във

...
Енциклопедията България във Втората световна война (1941-1945) беше представена във
Коментари Харесай

По инициатива на Емил Радев представиха енциклопедията България във Втората световна война

 Енциклопедията " България във Втората международна война (1941-1945) " беше показана във Варна по самодейност на евродепутата и дипломат на библиотеките в Екологичен потенциал Емил Радев.

На 9 май – Ден на Европа и Ден на успеха над хитлерофашизма, персонално доктор Тодор Тодоров и доцент Милен Куманов от авторския колектив описаха за работата си по изданието. То е събрало в два тома доста информация и богат архивен материал по отношение на лицата и събитията, свързани с присъединяване на България в най-кръвопролитната война в човешката история. Изданието е последното от трилогията, почнала с енциклопедията " България в Първата международна война (1914-1918) ", а при започване на тази година излезе и задълбоченото проучване " България в Балканските войни (1912-1913) ".

Новата енциклопедия от цикъла беше показана в Регионалната библиотека " Пенчо Славейков " в наличието на доста посетители, измежду които и регионалният шеф Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних, националният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Емилия Милкова, ръководителят на Общинския съвет Тодор Балабанов, ръководителят на комисията по просвета към Общински съвет Даниела Димова, ръководителят на Апелативен съд – Варна Ванухи Аракелян, представители на музеи, читалища, учебни заведения.

" През последните години бях съпричастен на работата на авторския колектив, по тази причина решително мога да кажа, че изискуем благодарност за последователността и напъните, които са положили. Макар и избрана като къса, енциклопедията респектира с размера си, само че нейното най-голямо достолепие е обективно поднесената информация, тъй като би трябвало да познаваме историята и да се учим от грешките в предишното. Защото е значимо да помним славните моменти на българската войска, само че и хилядите жертви. Защото географски не сме надалеч от точки на спорове и би трябвало да съхраняваме мира ", безапелационен бе Емил Радев.

" Няма българско семейство, което да не пази някоя история, обвързвана с присъединяване на близки и родственици във войните. Изготвихме тази енциклопедия за децата и внуците, за идващите генерации ", показа доцент Куманов. Той подчертава върху обстоятелството, че енциклопедията безусловно запълва една ниша в историческото наличие. " До 1989 година по политически аргументи вниманието на нашите военни историци беше ориентирано най-вече към интервала 1944-1945 година, а в този момент обгръщаме пълноценно целия интервал на войната, тъй че читателите да намерят данни за всички войскови елементи, командири на армии, полкове, дивизии, стигнали сме до майори ", изясни още доцент Куманов.

" Надяваме се, че нашето проучване ще предизвика и други да задълбочат научната си работа във връзка с този исторически интервал ", разяснява на собствен ред доктор Тодоров. Той посочи, че енциклопедията не е основана с комерсиална цел, а се популяризира гратис, с цел да бъде налична, изключително за младежите, които се интересуват от историята. Чрез библиотеки, читалища и учебни заведения изданията от поредицата към този момент са достигнали до доста читатели, само че Емил Радев се ангажира да спомага за дигитализирането на събраната информация, тъй че тя свободно да се употребява в интернет пространството. Варненският евродепутат и сегашен претендент за член на Екологичен потенциал от листата на ГЕРБ разгласи, че ще подкрепи също превода на книгите на британски език и популяризирането им в Европейския парламент.

" Радвам се, че за следващ път нашата библиотека е хазаин на такова събитие. Енциклопедията не е съдник, а пресъздава по справедлив метод случилото се и това е извънредно значимо, с цел да знаем и помним. Книгата демонстрира цената на мира, на който през днешния ден се радваме, само че той не е даденост, а е плод на доста старания. Благодаря и на господин Радев, дипломат на библиотеките и варненски евродепутат, който направи факт редица прелестни начинания за града ни ", означи кметът Иван Портних.

Народният представител и дълготраен шеф на варненската библиотека Емилия Милкова на собствен ред благодари за опцията формалното показване на енциклопедията да бъде точно в Република България " Пенчо Славейков ". " Справочният уред и илюстративният материал, с които разполага изданието, са извънредно скъпи ", посочи Милкова. Тя пожела на авторския колектив да продължи благородната си активност и поздрави Емил Радев за това, че е извънредно деятелен дипломат на библиотеките, направил доста за популяризирането на богатото културно-историческо завещание на Варна и България в Европа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР