ЕНЕРГО-ПРО инвестира 40 милиона лева в електроразпределителната мрежа в Североизточна

...
ЕНЕРГО-ПРО инвестира 40 милиона лева в електроразпределителната мрежа в Североизточна
Коментари Харесай

Високите борсови цени на електроенергията изискват спешни мерки за гарантиране на сигурността на енергийната система

ЕНЕРГО-ПРО влага 40 милиона лв. в електроразпределителната мрежа в Североизточна България / 10:15 ч. 28  article picture alt description

източник: ЕНЕРГО-ПРО

ЕНЕРГО-ПРО влага 40 милиона лв. в електроразпределителната мрежа в Североизточна България за 2021 година на фона на възходяща ликвидна рецесия в мрежовите сдружения, която заплашва бъдещите вложения и слага под сериозен риск разширението, модернизацията и бъдещата поддръжка на оборудванията.

Постоянните вложения в създаване, рехабилитация и поддръжка на мрежата бяха главен приоритет в работата на ЕРП Север, мрежовото сдружение от групата ЕНЕРГО-ПРО Варна, за миналата година. Това се случва макар сложната обстановка на пазара на електрическа енергия и ликвидната рецесия в бранша, резултат от растежа на цената на електрическата енергия на енергийната борса.

Постоянната работа за възстановяване на електроразпределителната мрежа докара до повишение качеството и сигурността на електроснабдяването на десетки хиляди семейства, клиенти на сдружението.

Компанията е в непрекъснат разговор с локалната власт и работи всекидневно за реконструкцията на мрежи и замяна на кабелни линии при открита нужда, както и обгръщане тук-там с нараснало ползване на електрическа енергия за построяването на напълно нова мрежа.

Акцент в последната година са подмяната на въздушни и кабелни линии, построяването на нова мрежа и уреди във вилните зони към огромните градове. Миграционните процеси и отдалечените модели на работа и образование трансформираха профила на ползване и сложиха нови условия към поддръжката на мрежата, на които компанията се стреми да отговори.

Сред огромните планове за създаване на мрежа и нови уреди са:
· Рехабилитация на подстанция Изток-Варна – 3,2 милиона лева
· Нови силови трасформатори в подстанции Чайка и Варна Изток – 2,4 милиона лева
· Реконструкция на въздушна мрежа на територията на община Аврен - 230 000 лева
· Нова кабелна линия 110 kV – Русе, център – 1,6 милиона лева
· Нова основна станция Изток – Русе за обитаемоте места Мартен, Сандрово, Николово и Сливо поле – 400 000 лева
· Реконструкция на въздушна мрежа ниско напрежение в община Провадия и община Дългопол – 400 000 лева
· Съоръжения за отбрана на птиците – 950 000 лв..
ЕНЕРГО-ПРО ще съблюдава уговорките си от капиталовата стратегия макар загубите, насъбрани през третото тримесечие на тази година вследствие на разликата в одобрените разноски за закупуване на сила за покриване на загубите по мрежата и действителните разноски за ЕРП Север. Очаква се до края на 2021 година те да бъдат над 42 млн. лева Това води до огромни ликвидни проблеми за електроразпределителните сдружения и нужда от незабавни ограничения. Ако не бъдат обезщетени в този момент, тези спомагателни разноски ще натоварят съществено цените на всички крайни клиенти, в това число семействата, в средата на идната година и ще доведат до доста повишаване на крайната цена на електрическата енергия и за битовите консуматори.

ЕНЕРГО-ПРО разчита на подпомагане от страна на страната по отношение на решаването на казуса с възходящата ликвидна рецесия в електроразпределителните сдружения и удостоверява уговорката си да продължи да извършва лицензионните си отговорности, в това число за вложения, с цел да подсигурява сигурност в разпределението и снабдяването с електрическа енергия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР