Енергийният регулатор обсъди новите по-високи цени на парното от 1

...
Енергийният регулатор обсъди новите по-високи цени на парното от 1
Коментари Харесай

КЕВР обсъди новите по-високи цени на парното от 1 октомври

Енергийният регулатор разиска новите по-високи цени на парното от 1 октомври. Според изчисленията на регулатора, топлинната сила ще нарастне с сред 3 и 9 на 100. Окончателно решение за новите цени ще бъде взето в края на месеца.

Приключи съвещанието, най-вероятно цените на парното и топлата вода ще се усилят от 1 октомври с авансово замисления от комисията %. Основната причина за нарастването е повишаване цената на природния газ с близо 14%.

Комисията предвижа нарастване на парното и топлата вода с сред 3 и 9%, като за София ще бъде 8 на 100. Това е второ нарастване на цените след края на миналия отоплителен сезон. Така нарастването се натрупва и ще бъде сред 7 и 23%, като за София ще е 16 на 100
Иван Иванов, ръководител на КЕВР: До 2015 година се изплащаше от хората в България така наречен налог " обществено успокоение ", което означаваше при повишение цената на природния газ да се задържа цената на топлинната сила за няколко огромни града в България, а за сметка на това цялото население и бизнесът да заплащат това посредством сметките за електрическа енергия. Това е безспорна неправда.
По време на откритото съвещание самите топлофикации се оповестиха срещу предлаганото нарастване, тъй като считат, че то е незадоволително и ще докара до загуби. Срещу нарастването се изрече и омбудсманът Мая Манолова. По думите ѝ следим абсурд - при по-ниска цена на природния газ, цената на парното ще бъде по-висока, в сравнение с е било през 2015 година. Председателят на КЕВР изясни това с обстоятелството, че " Топлофикация - София ", да вземем за пример, е направила огромни вложения и по тази причина се постанова съществуването на съществуването на по-голямото нарастване.

Мая Манолова, народен омбудсман: Основното условие към сходни значими за всички български жители решения за гласност и бистрота, детайлна обосновка и излагане на претекстове - това условие в съответния случай липсва, което е проблем. Проблем е също по този начин, че действително работната група, която е изготвила този отчет, с който прави предложение за повишение цената на парното е почнала и завършила работа още преди да има годно решение на КЕВР за повишение на цената на природния газ.
Председателят на комисията Иван Иванов се отбрани с думите, че има задоволително информация и всеки, който желае, може да ревизира по какъв начин са се променяли цените през последните години. Окончателно решение за новите цени на парното и топлата вода ще бъде взето на 1 октомври, когато се чака и те да влязаят в действие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР