Енергийният министър Теменужка Петкова все пак се надява корейците да

...
Енергийният министър Теменужка Петкова все пак се надява корейците да
Коментари Харесай

Корейският интерес към АЕЦ "Белене" изглежда силно надценен

Енергийният министър Теменужка Петкова въпреки всичко се надява корейците да се включат в процедурата за АЕЦ " Белене "

© Надежда Чипева Още по тематиката
Загубата на НЕК се усили до 153 млн. лв.

Финансовото положение на държавната компания се утежнява макар по-добрата пазарна обстановка
12 ное 2018
Седмични вести за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни вести от последните седем дни
9 ное 2018
Правителството реши по какъв начин да осъществя АЕЦ " Белене "

До края на годината ще се пуснат предложения за интерес, а дали ще се строи, ще е ясно най-рано в края на 2019 година
7 ное 2018
АЕЦ " Белене " към този момент чака за старт

Процедурата за избор на стратегически вложител би трябвало да бъде оповестена до края на годината
28 окт 2018
Енергетиката - в очакване на огромната промяна

Общите доходи на водещите 30 сдружения се усилват. Основната причина за това не е поизводството, а търговията с електрическа сила и природен газ
27 окт 2018 Министърът на енергетиката Теменужка Петкова усили евентуалните вложители в АЕЦ " Белене " с още един - " Корейската хидро-атомна енергийна корпорация " (KHNP). По време на южнокорейско-български енергиен конгрес в София тя разгласи, че корейците са измежду деклариралите интерес към плана и се надява да се включат в бъдещата процедура за избор на стратегически вложител за нуклеарната централа.

На самата среща обаче представител на KHNP нямаше. Според програмата й в нея са взели участие ръководители от Korea South-East Power Co. - друго дъщерно сдружение на държавната Корейска електроенергийна корпорация. То обаче не е фокусирано в атомната енергетика, а във възобновимата такава.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Източници на " Капитал " показаха, че интерес от KHNP е имало, само че е извънредно подозрително сдружението да взе участие като главен акционер в план за създаване на нова атомна централа в непозната страна. Това оставя разновидността да мисли за миноритарно присъединяване. Източниците обаче показаха, че корейската страна е чакала детайлности за параметрите на плана - нещо, което към момента следва и очевидно не се е случило до момента.

Вариантът с миноритарни акционери стана явен при започване на този месец, когато Петкова показа най-общата рамка. Тогава министърът разгласи, че като такива ще бъдат поканени прилежащи страни и огромни потребители на сила.

Кои са корейците

За пръв път през лятото изтече слухът, че Южнокорейската хидро-атомна корпорация изследва опциите да стане вложител в АЕЦ " Белене ". Дружеството бе изпратило свои представители на опознавателна среща в България, като се разбра, че те са имали срещи с хора от Министерството на енергетиката, НЕК и Българския енергиен холдинг.

KHNP е най-голямата енергийна компания в Южна Корея, която съгласно интернет уеб страницата й създава 31.5% от тока в страната. Тя е част от Корейската електроенергийна корпорация (KEPCO), в която акционери са Корейската финансова корпорация, държавното управление, националната пенсионна работа и други. Акциите й се търгуват на Корейската и на Нюйоркската фондова борса.

По принцип сдружението има сертифициран от Европейски Съюз личен нуклеарен реактор и е малко евентуално да се съгласи да работи с съветските ВВЕР-1000, които са създадени и доставени за АЕЦ " Белене ".

Другите претенденти

Като евентуални вложители и производители на съоръжение за централата до момента са посочени Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC), френската " Фраматом " (бившата Areva) и съветската " Росатом ". Възможно е да се появят и други претенденти най-малкото тъй като българското държавно управление може да изпрати предложения до който реши. Самият конкурс би трябвало да бъде разгласен (по думите на министър Петкова) до края на годината и съгласно проектите ще премине в девет стадия.

Първият е точно изпращане на предложения до евентуалните вложители. Едва на идващия стадий от състезанието заинтригуваните участници ще би трябвало да подадат заявки за присъединяване. Ако такива изобщо се появят, българските управляващи ще изготвят лист с претендентите, до които ще се изпрати обвързваща оферта.

В началото на юли Дин Дзиян от китайската CNNC беше в София и тогава съобщи пред " Капитал ", че компанията ще се включи в тръжната процедура за " Белене ". Интересът от Русия също е заявяван неведнъж. Последно в границите на провелото се на 24 - 26 октомври в Москва 16-о съвещание на Междуправителствената българско-руска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие генералният шеф на държавната корпорация " Росатом " Алексей Лихачов съобщи, че ще прегледат съществено всевъзможен вид за присъединяване в плана АЕЦ " Белене ". Руският министър на енергетиката Александър Новак също разгласи, че страната му има предпочитание да се включи в построяването на АЕЦ-а. Французите пък се дистанцираха, като прецизираха, че могат да бъдат снабдител на съоръжение, само че не и стратегически вложител в плана.

Що се отнася до чисто пазарната реализация на плана, както желае държавното управление, Китайската държавна нуклеарна компания към този момент разгласи, че чака да получи някаква държавна поддръжка, ако се включи като вложител в строителството на АЕЦ " Белене ". От " Росатом " също обявиха, че няма вид да се строи нуклеарна централа без гаранции от страната за възобновяване на инвестицията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР