Енергийният министър обеща, че ще има компенсации заради скъпите ток

...
Енергийният министър обеща, че ще има компенсации заради скъпите ток
Коментари Харесай

Енергийният министър обеща компенсации заради скъпите ток и газ

Енергийният министър даде обещание, че ще има обезщетения поради скъпите ток и природен газ. Те ще бъдат получени от декември тази година до края на март 2022 година В предлагането за подкрепяне ще бъдат включени и потребителите на природен газ на контролирания пазар.

Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов на конференция. Всички оферти ще се обсъдят в Министерския съвет. Схемите ще продължат да се доразработват.

Компенсациите за електрическата енергия ще се пресмятат по отношение на действителната борсова цена в сегмента " ден напред " за юли. Това е базата, от която се потегля, т.е. 185,59 лв. на мегаватчас. Консуматорите, които са подписали дълготрайни контракти под тази цена, няма да получат обезщетения.

Размерът на компенсацията ще бъде 75% от разликата сред базова цена и действителна средномесечна борсова цена за съответния месец, само че не повече от 30 на 100 от действителната цена, съобщи Българска телеграфна агенция. Очаква се общият запас за обезщетения да надвиши 1,5 милиарда лв..

Обмисляме всички вероятни ограничения за балансиране и резистентност на енергийната ни система. Това се отнася и за КЕВР, увери Николов.

15% е растежът в производството на електрическа енергия в България, а 4% - на потреблението.

Относно нарастването и в цената на парното за столичани, Николов прикани във допустимо най-кратки периоди да се подхващат стъпки за излекуване на " Топлофикация София ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР