Енергийният експерт Васил Начев заяви, че Русия едва ли ще

...
Енергийният експерт Васил Начев заяви, че Русия едва ли ще
Коментари Харесай

Васил Начев: България не трябва да преговаря с Русия за газ докато трае войната в Украйна

Енергийният специалист Васил Начев съобщи, че Русия надали ще спре изцяло газовите доставки към Европа, защото „ газът е значим за Европа, само че е по-голям за Русия “.

Той предвижда пред бТВ, че евентуално на 9 май Русия ще показва по-благосклонно държание, тъй като има потребност от финансови приходи. По думите му, тя държи „ да покаже какъв брой мощна страна е “, само че си дава сметка, че „ идва време за последващи заплащания “. Напомняме, Москва би трябвало да заплаща задълженията си в непозната валута, с цел да не изпадне в дефолт.

Експертът уточни, че в случай че газът не бъде спрян за цяла Европа, България няма да има проблем да смени доставчика.

Според Васил Начев, у нас политически, финансови и финансово-политически спекуланти злоупотребяват с тематиката за прекъсването на газа. Той акцентира, че една от спекулативните тези е тази за „ медиаторите “ – по думите му, медиатор е единствено този, който стои на входа на преносната система, всички други са търговци и цената е въпрос на договаряне и пазарни условия. Експертът отхвърли и изказванията, че газът, който постъпва от другите снабдители е „ още веднъж съветски “.

Начев е безапелационен, че до момента в който трае войната в Украйна, България не би трябвало да договаря с Русия за доставки на газ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР