Енергийните министъри на България и Гърция - Теменужка Петрова и

...
Енергийните министъри на България и Гърция - Теменужка Петрова и
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция реално се задвижи

Енергийните министъри на България и Гърция - Теменужка Петрова и Кондтантинос Хадзидакис подписаха междуправителствено съглашение за данъчния режим на плана.

© Надежда Чипева Пет месеца след формалната първа копка на газовата връзка България-Гърция бяха подписани основни съглашения, които едвам в този момент разрешават и осмислят построяването на газопровода. Две от тях са самите контракти с изпълнителя на градежа J&P AVAX и доставчика на тръбите Corinth Pipework Industries. Освен това енергийните министри на двете страни Теменужка Петкова и Константинос Хадзидакис подписаха Междуправителствено съглашение за определяне на данъчен режим за плана, БЕХ се контракти с Европейската капиталова банка (ЕИБ) за обезпечаване на 110 млн. евро, а " Булгаргаз ", гръцката DEPA и италианската Edison, които са акционери в плановата компания за газопровода Ай Си Джи Би, се уговориха за услугите по транспорт на газ. Важен подробност е, че договорът с Европейска инвестиционна банка не бе подписан от изпълнителния шеф на Жаклен Коен, а от чиновник на държавния холдинг, а повода е, че банката счита Коен за проблематичен.

Строителство на 183-километровата тръба сред Стара Загора и Комотини би трябвало да завърши за най-много 18 месеца, само че упованията са това да се случи още в края на 2020 година, с цел да може преноса на газ да стартира от 2021, както е планувано по договорите азербайджанската SOCAR.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Конкуренция на хоризонта

" Реализацията на междусистемната газова връзка Гърция–България ще промени напълно образа на пазара на природен газ в района и ще бъде поръчител за енергийната сигурност на страните от Югоизточна Европа ", сподели министър Петкова. " Проектът оказва помощ както на Гърция и България, по този начин и на прилежащите страни да засилят сигурността на енергийните доставки, гарантирайки диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ ", съобщи и гръцкият енергиен министър Хадзидакис.

Проектът в действителност е значим, защото може да задоволи напълно вътрешното ползване на страната, като контрактуваните към този момент доставки са за 30% от него, освен това на по-ниски цени от тези, които плащаме на " Газпром ". Освен това интерконекторът може да обезпечи благоприятни условия за спомагателен пренос на природен газ в посока Украйна, Румъния, Сърбия и даже Унгария, както и достъп до LNG терминали. Което съгласно мнозина е и повода реализацията му да се бави към този момент 10 години.

Втори старт

На 22 май министър председателите на България и Гърция - Бойко Борисов и тогава към момента Алексис Ципрас, направиха край Граничен контролно-пропусквателен пункт " Маказа " първата копка на газовата връзка сред двете страни. Това се случи година след първичния проект събитието да е по време на българското председателство на Европейски Съюз, защото публичните поръчки за избор на строител и снабдител на тръбите се забавиха. Церемонията обаче се оказа изцяло официална, защото към оня миг към момента не беше обезпечено финансирането, а и нямаше контракт за транспорт на газ по тръбата.

Точно по тази причина едвам в този момент се подписват и контракти с определените още напролет компании. Изграждането на газопровода против близо 150 млн. евро е поверено на гръцката " Джей енд Пи - Авакс " (J&P Avax), а снабдител на тръбите за 58.2 млн. евро е друга гръцка компания - Corinth Pipeworks Pipe Industry, част от групата Viohalco.

Проблемният заем

Подписването на договорът с Европейска инвестиционна банка за заема от 110 млн. евро трябваше да се случи още през август, само че породи непредвиден проблем - поради изненадващото предопределение на Жаклен Коен за шеф на Българския енергиен холдинг банката отхвърли да подпише финалния контракт. По информация на " Капитал " банката е правила лични изследвания за Жаклен Коен преди години (вероятно в интервала 2014 - 2016 година, когато отново беше шеф на БЕХ), като отделът по сходството на банката (compliance department, който се грижи институцията да не бъде изложена на правни рискове) е вдигнал червен байрак. На процедура банката споделя, че определеният от българските управляващи шеф на БЕХ не покрива нейните стандарти за корпоративен сътрудник и надлежно не желае той да е страна по договорите за заема.

Какви тъкмо са аргументите за това съмнение към Коен не е ясно. Но е показателно, че в този момент договорът с Европейска инвестиционна банка бе подписан от Ина Лазарова, която е шеф на отдел " Проекти " в БЕХ.

Какво се чака

Към момента резервираният потенциал за интерконектора е към 1.57 милиарда куб. м на година при благоприятни условия за 3 милиарда куб. м. Той е непокътнат от пет търговеца, като най-голямото количество - към 1 милиарда куб. м, е на държавната " Булгаргаз ". Това е природен газ, който ще идва по Южния газов кулоар (газопроводите TANAP в Турция и TAP в Гърция) от Kаспийския район и ще се продава от азербайджанската SOCAR, която също е резервирала потенциал, само че количествата са по-скоро алегорични с очакване за бъдещо повишение. Останалите потенциали са резервирани от гръцката DEPA, италианската Edison, както и американската Linde (за LNG). С подписаното в този момент съглашение сред " Булгаргаз ", DEPA и Edison на процедура се уреждат детайлите и разпоредбите за транспорт на газ.

За да действа интерконекторът оптимално, е належащо и построяването на компресорна станция, която все още не е планувана. Поради това има действителна заплаха планът да не успее да извърши незабавно задачите си за диверсификация на доставките на природен газ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР