Енергийни експерти и представители на централната власт обсъждат в парламента

...
Енергийни експерти и представители на централната власт обсъждат в парламента
Коментари Харесай

Експерти бистрят в парламента бъдещето на АЕЦ Белене

Енергийни специалисти и представители на централната власт разискват в Народното събрание бъдещето на плана за АЕЦ "Белене ". Дискусията "Изграждането на АЕЦ "Белене " - целенасоченост, други възможности, стопански модели " се провежда от Български енергиен и минен конгрес.

Организаторите прецизираха, че задачата на форума не е да се изричат позиции "за " или "против " градежа нова централа в България, а да се съпоставят подходи, допускания, данни, модели, както и шерване на мнения и изводи.

Както е добре известно, планът за създаване на АЕЦ "Белене " би трябвало да бъде включен в новата енергийна тактика на страната ни, което е работа на изпълнителната власт. От страна на страната участваха вицепремиерът Валери Симеонов, ръководителят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев и шефът на КЕВР Иван Иванов.

Всъщност наскоро държавното управление поръча на Българската академия на науките (БАН) да изготви отчет, в който да създаде разнообразни сюжети за построяването на централата. Както и да изясни дали един сходен план е жизнерадостен. На форума, който се организира в Народното събрание обаче, създателите на отчета отсъстваха. Затова и не се чуха техните причини за стартирането на плана.

На собствен ред някогашният министър председател Иван Костов показа мнение на ръководения от него Център за разбори и ръководство на опасности. Костов остро разкритикува отчета на Българска академия на науките и уточни, че не би трябвало да се вземат поради изводите, направени в него.

Той бе безапелационен, че не съществува нито вътрешно търсене, нито важен експортен капацитет, който да оправдае построяването на нова нуклеарна централа. От друга страна цените на различните източници на генерация, на микса и борсовите цени, вършат този план нежизнеспособен даже при оптимистичните оценки от отчета на Българска академия на науките.

По думите му в отчета на Българска академия на науките липсва комплектност, оценка на риска, на сюжетите и техните комбинации, което основава основа за неприемливи спекулации при изводите.

Аргументите за заключенията се извличат от бройките комбинации, а не от тяхната реалистичност ", добави Иван Костов. Според мнението на Центъра за разбори и ръководство на риска вероятността да се осъществят огромна част от сюжетите, посочени в отчета на Българска академия на науките, е доста ниска.

Иван Костов разкритикува направените прогнози като нереалистични и като такива той уточни прогнозите за броя на популацията, увеличението на потребната жилищната повърхност, както и за растежа на брутния вътрешен артикул. "Учените подценяват и появяването на най-малко две стопански рецесии до 2040 година ", сподели още някогашният министър председател.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР