Енергийната сигурност е регионален, а не национален въпрос, каза Алпарслан

...
Енергийната сигурност е регионален, а не национален въпрос, каза Алпарслан
Коментари Харесай

Енергийният министър на Украйна: Докато пътувах за София, ракети разрушиха три електроцентрали

Енергийната сигурност е районен, а не народен въпрос, сподели Алпарслан Байрактар, зам.-министър на енергетиката и естествените запаси на Турция по време на министерската среща за районно съдействие за енергийна сигурност, която се организира в София.

Турция желае такава районна сигурност, ние сме значим участник във връзка с транспорт и предпазване на природен газ. Ние може да доставяме от Туркменистан и Ирак или други източници от Източното Средиземноморие. Ние сме изправени пред невиждани провокации за енергиен преход и би трябвало да го вършим рационално и прагматичмно, а не емиционално, сподели Алпарслан Байрактар.

Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Азербайджан, благодари за проведената през днешния ден среща в София и акцентира, че с цел да има устойчива доставка на сила, би трябвало да сме изобретателни. Днес не би трябвало да има цели сред диверсификация, сигурността на доставките и зеления преход, належащо да се работи по всички тези тематики по едно и също време, сподели Шахбазов. Азербайджан има решимостта да отстоява мястото си на снабдител на природен газ по съществуващите газопроводи, уточни той. Европа получава над 11 милиарда кубически метра от Азербайджан годишно и от началото на годината към този момент е доставил 3,5 милиарда куб. метра - от тях 3,1 милиарда куб. метра са към Италия, уточни министърът.

До края на годината доставките ще са над 10 милиарда куб. метра. Това постанова завършването на разнообразни интерконектори. България е значим участник в газовата мрежа в Източна Европа и завършването на интерконектора с Гърция е доста значимо, добави той.

Герман Галущенко, министър на енергетиката на Украйна, уточни, че през днешния ден имаме невиждани проблеми - войната в неговата страна продължава 71 дни, хиляди хора са убити, от тях над 200 деца.

" Докато пътувах за София, ракети унищожиха три електроцентрали. Сега 800 села и градове със 700 000 семейства са без ток и 200 000 семейства са без доставки на газ. Ремонтните екипи от време на време работят под обстрели, някои от членовете им починаха ", сподели министърът.

" Благодарни сме за цялата помощ, която получаваме. Има обаче неща, които не могат да бъдат ремонтирани, тъй като цели градове са разрушени. Сега се създава Национален пран за възобновяване. Връзките ни с Русия и Беларус са изолирани и това демонстрира гъвкавостта на нашата система ", сподели министърът. От 16 март сме синхронизирани с европейската енергийна система, сподели още той.

Много постоянно Украйна страда от случайните решения на Русия да отреже доставките. През 2009 година Русия спря доставките на природен газ в средата на отоплителния сезон. През 2014 година доставките още веднъж бяха прекъснати и Русия окупира Крим и няколко други региона. Доставките на природен газ са паравоенен инструмент в ръцете на руснаците, съобщи Герман Галущенко, като прикани района за единение.

Крешник Бектеши, министър на стопанската система на Северна Македония, съобщи, че въпреки Северна Македония да е дребна страна, тя желае да подкрепи всички начинания за обезпечаване на доставките и диверсификацията на природен газ. Всяко мъчно време е заредено с поучения и благоприятни условия, с цел да улесним живота на идващите генерации и по тази причина работим в тясно съдействие с Европейската комисия, сподели Бектеши. Търсим способи за увеличение на потенциала на съществуващия интерконектор за природен газ с България, както и да изградим още един. Капацитетът на интерконектора е ангажиран в този момент от " Газпром ", не може да бъде освободен за други снабдители и в този момент, в тази работна група, търсим решения от съвместен интерес, сподели Крешник Бектеши.

Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия, сподели, че на тази министерска среща ще бъде отправено обръщение, че сме единни в търсенето на енергийна сигурност. Необходимо е да мислим по какъв начин да сме солидарни в изменящите се условия. Не би трябвало да стопираме зеления енергиен преход, сподели Зорана Михайлович. Тя уточни, че в доставките на природен газ страната е подвластна на 100 % от Руската федерация. Трябва да диверсифицираме нашите доставки и да се свържем с всички свои съседи, с цел да осигурим стратегически запаси, посочи Михайлович.

Източник: БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР