Енергийната криза в Европа изглежда навлиза в опасна нова фаза.

...
Енергийната криза в Европа изглежда навлиза в опасна нова фаза.
Коментари Харесай

Саботираните тръбопроводи са сигнал за потенциален нов фронт във войната с Украйна

Енергийната рецесия в Европа наподобява навлиза в рискова нова фаза. Експлозиите на трите тръбопровода са сигнал за откриването на евентуален нов фронт във войната в Украйна. Ако подводната енергийна и информационна инфраструктура в този момент е съветска цел, западните военноморски сили ще би трябвало да подхващат бързи дейности, разясняват за POLITICO Чарли Купър и Чарли Дъксбъри .

Ако съмненията се потвърдят — или просто набъбнат — че Русия стои зад детонациите, предизвикали три приключвания на двата газопровода Северен поток под Северно море, последствията за сигурността на континента ще бъдат широкообхватни. Идеята, че подводната енергийна и информационна инфраструктура на Европейски Съюз в този момент е съветска цел, ще принуди европейските военни да се приготвят за непредвиден (до огромна степен) нов фронт на войната в Украйна, който може да ги докара до директен конфликт с съветския флот.

Англия от дълго време има опасения, че съветските подводници в Атлантическия океан и други северни води имат за цел да ударят подводни кабели, които са от решаващо значение за интернет. Експлозиите от тази седмица направиха тези страхове да наподобяват по-малко фантастични и разсънват още веднъж спомените от разгара на Студената война, когато флотите на НАТО и Съветския съюз и най-много техните подводници играеха игри на котка и мишка с високи залози в Балтийско море.

Страните от района взеха спомагателни защитни ограничения. Министърът на петрола и енергетиката на Норвегия Терье Аасланд съобщи в изявление за Националната телевизия NRK късно във вторник, че „ ще бъдат подхванати стъпки за повишение на готовността “ към нефтената и газовата инфраструктура след полемики сред държавното управление, военните, полицията и оператори.

Изтичането на газ от Северен поток пристигна ден откакто норвежките управляващи приканиха за зоркост след видяни неидентифицирани дронове наоколо до нефтени и газови платформи. През юли Британският кралски флот съобщи, че е преследвал съветски подводници по норвежкото крайбрежие.

Разследванията на течове от газопровода не престават в Дания и Швеция, чиито територии са най-близо до течовете. Премиерът на Дания Мете Фредериксен назова гърмежите умишлена офанзива, само че не разпознава виновника. Шведският министър председател Магдалена Андерсон допусна, че това е „ евентуално тенденциозен акт, т.е. евентуално е акт на бойкот “.

Други европейски водачи сякаш към този момент са решили кого да обвинят.

„ Днес се сблъскахме с акт на бойкот “, сподели полският министър председател Матеуш Моравецки. Въпреки че не назова категорично Русия, той загатна за това, като добави: „ Не знаем всички детайлности за случилото се, само че виждаме ясно, че това е акт на бойкот, обвързван със идната стъпка на ескалация на обстановката в Украйна. ”

Украйна бе по-малко сдържана за назоваването на виновника. Михайло Подоляк, консултант на украинския президент, назова случаите „ терористична офанзива, планувана от Русия и акт на експанзия против Европейски Съюз “.

Роберт Хабек, немски вицеканцлер и министър на стопанската система, побърза да подчертае сериозността на това какви отбранителни ограничения могат да бъдат нужни. „ Критичната инфраструктура и енергийните доставки в Европа и в частност Германия са евентуални цели. Германия е страна, която знае по какъв начин да се пази, а Европа е континент който е в положение да отбрани своята енергийна инфраструктура “, акцентира той.

Докато континентът чака отговори, някои към този момент претеглят какво обръщение е желала да изпрати Русия, в случай че това се окаже акт на тенденциозен бойкот.

Моравецки и Фредериксен се появиха дружно в Голенюв, Полша, на церемонията по откриването на различен газопровод – Baltic Pipe от Норвегия до Полша – който би трябвало да стартира да тече в събота.

Ако зад случаите със Северен поток стои Русия, тогава изборът на времето за протичащото се е било съзнателно, означи Симоне Талиапиетра, старши помощник в мозъчния концерн Bruegel, профилиран в енергийната и климатичната политика на Европейски Съюз. „ Балтийският водопровод беше главен път за Полша да се диверсифицира от Русия... актът носи някаква символика “, добави той и позволи, че Русия може също да извади от строя и различната тръба за доставки на Полша. ”Но основното значение за Европа отива доста по-далеч от чистата символика. Сега Европа би трябвало да разбере, че енергийната инфраструктура съставлява риск за сигурността. Ако нещо сходно се случи с нашата тръба за Норвегия или Алжир тази зима, ние сме в огромна неволя. Трябва да увеличим мащаба на дейностите си по сигурността на нашата сериозна енергийна инфраструктура, тъй като недружелюбни играчи могат да повторят тези дейности ”, заключи специалистът.

Правдоподобно опровергаване?

След като се чака дипломати от Европейски Съюз да обсъдят случаите в Брюксел през днешния ден (сряда, 28 септември), управляващите в Дания и Швеция се надпреварват да открият какво тъкмо се е случило.

Ключовият въпрос е за какво руснаците биха саботирали личните си тръбопроводи, жизненоважни артерии, които до неотдавна изпомпваха рентабилен експорт на газ за Европа. Северен поток 2 към момента не е в употреба, а Северен поток 1 бе спрян от Русия по-рано през септември. Действителните последствия за доставките на газ за Европа от тези произшествия, а и финансовите разноски за Газпром и Русия, са на процедура нулеви.

Саботажът идеално се вписва в серията сходни завоалирани актове на експанзия на Кремъл, предопределени да сплашат и обезпокоят, като отравянията в Солсбъри в Обединеното кралство през 2018 година, детонацията в склад за оръжия в Чехия през 2014 година и серия от гърмежи на оръжейни хранилища в България, последно през юли тази година.

Самият Кремъл съобщи, че е „ угрижен ” за приключването на газ в Балтийско море. Говорителят на Путин Дмитрий Песков беше сбит: „ В момента не можем да изключим нито една опция. Очевидно е, че има някакъв тип проваляне на тръбата. Преди да излязат резултатите от следствието не е допустимо да се изключи нито една алтернатива. “

Два от течовете са зародили наоколо до двойния водопровод Северен поток 1 на североизток от датския остров Борнхолм, а един теч е обявен покрай тръбопровода Северен поток 2 край югоизточното крайбрежие на острова, съгласно известието на Датските морски управляващи. Говорител на Датското командване на защитата сподели, че две от приключванията са зародили в зона на морето, която е част от изключителната икономическа зона на Дания, само че не в крайбрежните териториални води, а третото е в икономическата зона на Швеция.

Националната сеизмична мрежа на Швеция удостовери две обособени детонации в региона, станали в понеделник, едната в 2:03 ч. сутринта и втората в 19:04 ч., съобщи  националната телевизия SVT. Геоложката работа на Дания и Гренландия съобщи, че е записала две „ разтърсващи “ събития, съответстващи на времето на докладваното приключване на газ. Сеизмографските сигнали от двете събития „ не наподобяват на сигнали от трусове. Те в действителност наподобяват на сигналите, които нормално се записват от гърмежи “, разясниха от организацията.

Установена е неразрешена зона от 5 морски благи към всяко от местата, които са на евентуална дълбочина от 60 до 70 метра, споделиха балтийските морски организации. Датските военни разпространиха снимки  на облаци от газови мехурчета на повърхността на морето.

Шведският министър на защитата Петер Хултквист съобщи пред Националната радиостанция Sveriges Radio, че държавното управление се концентрира „ интензивно върху събирането на информация “. Само фактът, че има такова приключване, съгласно нас е сериозен. Тъй като има разнообразни типове сюжети, би трябвало да обмислим това деликатно и съществено “, акцентира военният министър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР