Енергийната криза принуждава все повече частни домакинства да прибегнат до

...
Енергийната криза принуждава все повече частни домакинства да прибегнат до
Коментари Харесай

Енергийни кооперативи набират популярност във Виена

Енергийната рецесия принуждава от ден на ден частни семейства да прибегнат до различни източници на сила. Това лято рекорден брой виенчани са се оборудвали със слънчеви панели. Популярност набират и така наречен енергийни кооперативи. Във Виена се оказва, че изпреварват времето и развиват този вид активност още преди рецесията с газовите доставки.

Слънчеви панели на покрива или балкона са честа панорама във Виена. Инвестицията зависи от техническите параметри.

" При базово съоръжение и в случай че приемем, че един киловатчас коства 1500 евро, а искаш да имаш 20 киловачаса при пикови стойности, умножаваш 1500 по 20 и получаваш базовата инвестиция. Понякога обаче една дребна апаратура може да се окаже много по-скъпа от огромната, тъй като страничните разноски също имат основна роля ", сподели Роланд Курас, шеф на енергийна компания.

Финансирането се обезпечава от Австрийския климатичен фонд, както и посредством банкови заеми и с присъединяване на жителите - частни семейства, компании или други организации, които получават дял в инсталацията.

" Фотоволтаичната апаратура не може да покрие цялото ползване. Правили сме разбори за покрайнините на Виена, само че най-общо към 30% от разноските могат да бъдат покрити. Използването на подобен тип сила има две преимущества - мрежовите разноски са доста по-ниски и в дълготраен проект разноските за сила са постоянни. При всички случаи към 20%-30% разноски за електрическа енергия могат да бъдат спестени ", сподели Курас.

Особеност на фотоволтаичните централи е, че създават ток, когато грее слънцето, както и че през лятото се генерира доста повече електричество, в сравнение с през зимата.

Този слънчев покрив е задоволителен да зареди потребностите на постройката, върху която се намира. Излишните количества създадена електрическа енергия се пренасочват към семейства или бизнес здания след решение на енергийния кооператив кои тъкмо да бъдат те.

Затова доста значими са интелигентните уреди, които регистрират на всеки 15 минути създадената сила, както и какви количества се отдават по мрежата. Те са доста значими за умното ръководство и вярното систематизиране на електрическата енергия. Обикновено токът, който се създава от понеделник до петък се използва най-много от офисите, учебните заведения или детските градини. Докато петък, събота и неделя повече употребяват семействата. Идеята е в дребната общественост токът да се разпредели съгласно потреблението.

" Първият план, който реализирахме, беше през септември 2021 година Имахме шанс, че потребителят се намира тъкмо от другата страна на улицата. Междувременно към този момент имаме четири съоръжения в границите на общността, обвързвана с възобновими енергийни източници. Допълнително работим върху проучвателен план, взаимно с Техническия университет във Виена, обвързван с това по какъв начин да се съхранява създадената сила, с цел да може когато имаме свръхпроизводство, то да бъде употребявано на по-късен стадий или в по-късните часове на деня, когато силата е на по-изгодни цени ", сподели Курас.

Политиката на Австрия е да подтиква построяването на различни източници на електрическа енергия. С въведените нови разпореждания и дотациите, които се дават, разноските на вложителя се понижават до степен той да има интерес от построяването на такава апаратура.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР