Енергийна независимост, борба с корупцията и подобряване на бизнес средата

...
Енергийна независимост, борба с корупцията и подобряване на бизнес средата
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ ще се бори за енергийно независима и просперираща България

Енергийна самостоятелност, битка с корупцията и възстановяване на бизнес средата в България. Това са главните цели на новия дипломат на Съединени американски щати Херо Мустафа, които тя разкри по време на бизнес-закуска с Американската комерсиална камара. " Трябва да работим дружно, с цел да изградим по-стабилна и просперираща България ", прикани Мустафа.
В оптимистична, само че сериозна тирада, посланикът означи напредъка на страната ни, само че и потребността от спомагателни ограничения в енергетиката, правораздаването и битката с корупцията за възстановяване на виталната и бизнес средата у нас.
Основен фокус - енергетиката
Посланикът ще работи за превръщането на България в енергиен център, със постоянен пазар на газ и електричество за регионаи ще поддържа напъните на страната ни за енергийна диверсификация, тъй че да преодолеем зависимостта ни от съветския газ. " Ще работим с България и страните от района за диверсицикация на енергийните доставки и идването на втечнения природен газ на Балканите ", уточни тя.
Инструмент за това ще бъде интерконекторът с Гърция и българското присъединяване в терминала за полутечен газ в Александруполис. По думите Ѝ това е единствено началото. Мустафа прикани да продължим да построяваме енергийни връзки със прилежащите страни, наблягайки на интерконекторите с Румъния и Сърбия, както и газовата съгласуваност с Унгария, Австрия. Тя предложи да се построи интерконектор и с Македония . По думите ѝ, това ще сътвори огромен районен газов пазар, който е основен за диверсификацията, а увеличената конкуренция ще понижи цените за българските консуматори и бизнес.
Ще бъде обърнато особено внимание и на нуклеарната енергетика . Съединени американски щати ще изпрати екип от специалисти, с цел да проучат благоприятни условия за развиване на българската нуклеарна енергетика, в това число посещавайки АЕЦ " Белене " и АЕЦ " Козлодуй ".
До 3 години България би трябвало да е по-добре интегрирана във водещите интернационалните стопански институции като Организацията за икономическо сътрудничество и раз и еврозоната. " България е водач в интеграцията на Балканите и има голям капацитет да се трансформира в жизненоважен и доста деен член на районни и международни институции ", означи Мустафа.
Тя означи напредъка на страната ни в региона на върховенството на закона и битката с корупцията и изрази очакване до 3 години България да се трансформира в най-хубавата дестинация за американски вложения в района . По думите ѝ, страната ни е прекомерно нископоставена в класацията Doing Business на Световната банка и показателя на Transperancy International. " Нека помогнем на България да реализира забележителен прогрес в двете ранглисти. Сега е моментът за това ", прикани тя.
Според нея има политическа воля за сходна позитивна смяна, българите са подготвени за качествено възстановяване на стандарта им на живот, районът има потребност от българско водачество, стабилната макроикономическа обстановка дава огромни предпоставки за напредък. Тя означи позитивната роля на страната ни за евроинтеграцията на Западните Балкани.
Българо-американското икономическо съдействие би трябвало да се развива на плодородна почва, която изисква възстановяване на капиталовия климат и обстановката с публичните поръчки, предвидимост на регулациите и доверие в правосъдната система. Нужни са и свободни, енергични и жизнеспособни медии, които да наблюдават деликатно всички тези процеси и да карат всички да играят по разпоредбите, изясни тя.
Колкото по-бързо се подобрят тези условия, толкоз повече благоприятни условия ще има за България и обществото ѝ. Това ще сътвори условия и за българите, потърсили шанса си в чужбина, да се върнат у нас, донасяйки своите познания и умения и стимулирайки развиването на родината си.
Срещата Тръмп-Борисов
Мустафа сподели огромен оптимизъм за двустранните връзки сред България и Съединени американски щати, отбелязвайки, че чака положителни резултати от идната среща на премиера Бойко Борисов с Доналд Тръмп във Вашингтон.
" Срещата на Борисов с Тръмп не е премия за покупката на изтребителите F-16. Тя е опция за нашите страни и водачи да се срещнат и да укрепят нашите двустранни връзки и да ги повдигнат на ново равнище ", сподели посланикът.
Мустафа изрази очакване двамата да обсъдят съдействието в областта на сигурността, двустранната търговия и вложения, върховенството на закона и енергийната сигурност на България.
През идващите 2 месеца ще се проведат 3 срещи сред търговски делегации от двете страни.
В помощ на американския бизнес
" В София съм от малко повече от месец и мой приоритет да се срещна с членовете на Американската комерсиална камара. Правя го, тъй като желая да подчертая смисъла на тази организация и нашите връзки ", сподели Мустафа.
Тя поздрави бизнес организацията за сполучливата година и заздравяването на бизнес връзките сред България и Съединени американски щати. Посланикът посочи задоволството си, че американските компании обезпечават основни вложения и работни места в българската стопанска система. Те са вложили над 2.5 милиарда $ в БГ стопанска система, създавайки над 30 000 висококвалифицирани и високоплатени работни места, Съединени американски щати е в топ 6 на вложителите у нас.
През 2018 година двустранната търговия е 1.2 милиарда $ и нараства бързо. Американският експорт донесе в България високотехнологични артикули от последно потомство с висока добавена стойност. Сред тях са електронни устройства, автомобилни съставни елементи, съоръжение за електроцентрали и медицински технологии.
Мустафа похвали американските компании, че влагат в обществено виновни дела, екологични и здравни планове, които дават отговор на полезностите им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР