„Енергетиката беше в центъра на всички събития, свързани с енергийната

...
„Енергетиката беше в центъра на всички събития, свързани с енергийната
Коментари Харесай

Росен Христов: Днес енергетиката е в сърцето на зеления преход

„ Енергетиката беше в центъра на всички събития, свързани с енергийната рецесия и устрема към декарбонизация. Днес тя се трансформира в сърцето на зеления преход. “

Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов на конференцията Energy for Green Future, проведена от Министерството на енергетиката.

Събитието бе намерено от президента на страната Румен Радев, който съобщи, че очевидно сме достигнали до стадий, в който можем доста по-свободно да приказваме за нашето бъдеще – за нашето зелено бъдеще. По думите му единствено преди месеци обратно е било доста мъчно да приказваме за бъдещето, тъй като “се борихме за всеки ден от настоящето”.

В своето изявление пред форума министър Христов съобщи, че цялостната декарбонизация е допустима единствено с енергетиката. Енергийният министър означи и електрификацията в превоза като евентуален сегмент за развиване на зелени технологии в бъдеще.

По-рано денем в наличието на президентите на България и Азербайджан Румен Радев и Илхам Алиев бе подписан Меморандум за съгласие за поощряване на съдействието сред операторите на газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия, както и държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR. Очаква се документът да насърчи съдействието в газовата област, повишавайки сигурността на доставите за Европейски Съюз и района на Централна и Югоизточна Европа.

Конференцията „ Energy for green future “, чието първо издание се състоя в София, преглежда съществени аспекти пред бъдещето на енергийния бранш в подтекста на провокациите, свързани със зеленото му бъдеще. Сред тях – електрификацията в превоза, в промишлеността, така наречен интелигентна сила и други. Занапред се планува форумът да се трансформира в годишен.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР