Емили Джейн Бронте е родена на 30 юли 1818 г.

...
Емили Джейн Бронте е родена на 30 юли 1818 г.
Коментари Харесай

„Тя светеше прекалено ярко за този свят“: красивите мисли на вечната Емили Бронте

Емили Джейн Бронте е родена на 30 юли 1818 година в Торнтън. Тя е една от най-популярните британски писателки, позната най-много с единствения си разказ „ Брулени хълмове “. Творбите си подписва с псевдонима Елис Бел.

Макар да е единственото ѝ произведение, „ Брулени хълмове” е безспорна класика в англоезичната литература. Романът е приспособен няколко пъти за огромния екран. Нейните сестри Ан и Шарлот също са били писателки и дават своя авторски принос в книжната британска просвета.

 емили бронте Getty/Gulliver

След като брат ѝ умира от туберкулоза през септември 1848 година, и Емили е изумена от рисковата болест. От записките на Шарлот разбираме детайлности за нейното положение. Тя написа, че от ден дневно Емили става все по-слаба. Становището на лекаря за заболяването ѝ е неразбираемо. Пробва лекуване с разнообразни лекарства, само че без необикновен резултат. Шарлот прибавя, че единственото, което може да направи, е да се моли на Господ за избавление и поддръжка.

По обед на 19 декември 1848 година положението на Емили се утежнява. Тя умира в същия ден в къщата си в Хауърт. Днес нейният дом е трансфорат в музей.

 емили бронте Getty/Gulliver

Емили не съумява да види големия триумф, на който се радва единственият ѝ разказ „ Брулени хълмове”.

Днес желаеме да ви напомним едни от най-красивите цитати от "Брулени хълмове ":

Към галерията с цитатите >>>
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР