Емил Кременлиев е още един от онова поколение, за което

...
Емил Кременлиев е още един от онова поколение, за което
Коментари Харесай

Емил Кременлиев: Свикнахме да губим! Бие ни слаб отбор като Уелс и за нас това е нормално…

Емил Кременлиев е още един от това потомство, за което ще си спомняме доста дълги години. Легендарният бранител на националния ни тим даде извънредно изявление пред:

-Емо, преди да поговорим за националния тим, какво е ситуацията в Арда? Как са момчетата?

-Положението е такова, каквото го знаете всички. Имаме 16 заболели, откакто бяха инфектирани с Коронавирус. На една част от тях карантинният интервал им изтече през вчерашния ден, на другите през днешния ден. Тоест, ние през днешния ден за първи път ще се съберем на подготовка.

-Как ще се подготвите за мача с Локомотив Пловдив, който бе избран за 20 октомври (вторник)?

-Имаме голямото време от 3-4 дни за подготовка. Всеки, който се занимава със спорт е наясно, че след 14 дни, в които един човек не излиза от жилището, та в случай че ще да е тичал от единия край до другия, няма по какъв начин да върне формата си. Надявам се футболистите да са тичали непрекъснато. Това го споделям в кръга на шегата. Ако би трябвало да съм сериозен – това е ситуацията. Няма друга дата, би трябвало да се изиграе срещата. Няма по какъв начин един състезател след 14 дни пауза за 3-4 дни да влезе във форма и да е ОК. Само че нещата са такива. Нищо не можем да създадем. Излизаме и играем. Треньорското управление в влицето на Николай Киров и помощниците ще създадем всичко допустимо футболистите да бъдат в някаква форма.

-Опитахте ли да поискате отсрочване или някаква друга дата за дуела?

-В интерес на истината имахме съдействието на Локомотив Пловдив мачът да бъде отсрочен. Само че даже и БФС да има предпочитание, в действителност има много неща, които не зависят и от тях. Ние към този момент имаме един отсрочен мач с Лудогорец, в случай че отложим и този с Локомотив Пловдив, той не може да се изиграе преди дуела с Лудогорец. Съобразяваме се с малките екрани, идват и мачове на нашите тимове в евротурнирите – комплицирана е обстановката.

-Представяте се доста добре от началото на сезона, какви са напълно краткосрочните ви цели?

-Ние нямаме сложени цели от управлението – шестица, тройка, купи и така нататък Такава цел нямаме. Всички знаят, че ние освободихме 12-13 чужденци от предишния сезон и залагаме главно 90% на българи. Ние сме един от дребното тимове, които залагаме на българи. Парадоксът е, че се представяме доста по-добре спрямо многото чужденци, събрани отнякъде, които играеха преди този момент в тима. Голяма роля за тази смяна изигра и старши треньорът Николай Киров. В никакъв случай не би трябвало да бъдат подценявани българите. Винаги съм го казвал – ние не сме Арсенал и Челси, които да вземат 10 чужденци по 50 милиона. Всички клубове като се изключи Лудогорец, взимаме свободни сътрудници. А техните качества ви стават ясни какви са, откакто никой не ги е желал преди ние да ги притеглим. И по тази причина споделям, че българите по нищо не им отстъпват. За мен Лозев е най-хубавият десен бек в България, а мисля, че имам взор тъкмо върху този пост. Коконов сега е в най-хубавата си форма, откогато играе футбол.

-Нека минем към националния тим и следващата загуба.

-Единственото, което ме тормози, е, че ние свикнахме. Свикнахме на такава игра и на загуби. По наше време, в случай че загубехме някой мач и то в София – даже от Германия или Франция да вземем за пример, беше такава покруса, че не може да се съвземеш. А в този момент идва слаб тим като Уелс, бие ни и за нас е обикновено. Никой не се учудва. Спират ме хора по улиците и към този момент не им прави усещане.

-Какви са аргументите, кажи мнението си, какво се случва с националния тим?

-Истината е, че нямаме класни играчи. Преди помните какъв брой футболисти в националния тим играеха в тимове от Топ 5 на шампионатите. И освен играеха, а бяха водачите и звездите на тимовете. Стоичков в Барселона, Костадинов идва от Порто, Любо Пенев звезда на Валенсия, Балъков да не приказваме какво беше за Щутгарт. И ние останалите около тях се учехме, те ни дърпаха. Имаше избор в националния тим. Спомняте си какви футболисти не играеха или повече бяха запаси – един Велко Йотов да вземем за пример, Петър Александров или Бончо Генчев, или Ивайло Андонов – потвърдени голмайстори. Велко Йотов къде да играе, на мястото на Стоичков ли?! Не играеше Гошо Георгиев-Гецата и още и още. Сега нямаме нито един класен футболист.

-Вината единствено във футболистите ли е?

-Не, несъмнено. Толкова си могат, по този начин са селектирани, по този начин са научени. Проблемът е доста бездънен. Голямата разлика обаче е, че по наше време такива загуби или въобще загуби бяха инцидентни, а в този момент са инцидентни нашите победи. Сега чувам, че сме докарали до значим бараж за класиране на огромно състезание. Ние тогава не го докарвахме до подобен дуел като се изключи мача с Франция на Парк де Пренс. Ние тогава се класирахме още преди края на мачовете в групите. Помните за Евро`96 играхме финален мач с Германия, който за нас нямаше никакво значение. След това за международното състезание 1998 година отидохме в Русия с пробен състав – отново се бяхме класирали преди този момент.

-Тогава да поговорим за ролята на футболния съюз.

-БФС самичък не може да реши казуса, тук по-скоро би трябвало да се приказва за огромна смяна, тя би трябвало да бъде и държавна политика. Промяната би трябвало да стартира от школите, колкото и клиширано да звучи. Един треньор в школа взима ниска заплата, той не се старае, не се влага. Това е проблем. След това проблемите идват и от това, че не играят българи в клубните ни тимове. От другата страна обаче разбирам и клубните президенти. Да вземем Лудогорец и ЦСКА – те ще играят в Лига Европа и по този начин ще си върнат вложените пари. Тоест, за президентите това е методът да възстановят вложените средства. Сбъркана ни е цялата система, доста от децата сякаш нямат самообладание да станат футболисти. Те бързо желаят да карат хубави коли, само че с цел да се случи това, първо би трябвало да упражняват и да станат футболисти, а чак по-късно звезди.

-Задава се Конгрес на БФС, не може да не се съгласиш, че е нужна смяна?

-В момента сме в интервал, в който нищо не се знае. Нека дойдат изборите, да забележим кой ще бъде определен и тогава ще разясняваме. В момента не желая да приказвам, само че е ясно, че би трябвало смяна. Защото националният тим е лицето на българския футбол.

-Много се приказва за държанието на Божидар Краев, който обществено декларира, че е подготвен за водач на тима и че би трябвало да бъдем горди, че е единственият български футболист в групите на Шампионската лига?

-Гледам, че доста го подлагат на критика. Моето мнение обаче е друго. Момчето отиде в чужбина и към този момент 3-4 години се задържа. Дано се наложи в Мидтиланд, само че е реалност, че ще бъде единственият българин в групите на Шампионската лига. Бих му дал прошка, в случай че би трябвало изобщо да му се прости за думите му, а аз не считам, че е направил нещо кой знае какво. Младо момче е. Дори не бих обръщал толкоз съществено внимание на това, което приказва.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР