Емигрантската история на българите зад океана е богата и изстрадана,

...
Емигрантската история на българите зад океана е богата и изстрадана,
Коментари Харесай

МПО: 101 г. борба срещу хегемонизма на Атина и Белград и битка за независима Македония

Емигрантската история на българите зад океана е богата и изстрадана, със значителност без аналог в битката за запазване на българското политическо и духовно съзнание. По тази причина отбелязването на 101 годишнината от основаването на Македонската патриотична организация - най-голямата емигрантска организация на българите в света, е от голямо значение за всеки българин, без значение в коя част на света се намира той.

МПО е основана от бежанци от всички елементи на Македония във Форт Уейн, Индиана, през далечната 1922 година Вече 101 години организацията организира собствен Конгрес, като тази година събитието се отбелязва от 1-и до 3 септември в Кълъмбъс, Охайо, където МПО има собствен клуб и организира дейна активност. Информацията за Конгреса и всичко, обвързвано с него, предава кореспондент на БГНЕС, част от екипа на организацията, който тази година е измежду гостите на събитието и главната медия с задача за неговото отразяване.

На събитието участват видни членове и дейни деятели, свързани с Македонската патриотична организация, измежду които домакините от клуба на МПО в Кълъмбъс в лицето на Грегъри Чачов, канадецът, потомък на македонски българи Ник Стефанов, както и доста представители на македонските българи от новата емиграция в Северна Америка. Официален посетител на събитието е генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков. Сред формалните поканени лица е и изпълнителният шеф на Агенция БГНЕС Петър Колев. Очаква се наличието на над 400 представители на потомците на българската емиграция от района на Македония.

Съществуването на Македонската патриотична организация е изпълнено с провокации, продължаващи и до през днешния ден. Учредяването на МПО е по решение на Тодор Александров, който сплотява всички дребни съществуващи организации в Северна Америка по това време. По-късно МПО се уголемява в Южна Америка – Бразилия и Аржентина, а също по този начин в Австралия и Нова Зеландия.

Основната цел на организацията е да пази правата на българите от поробена Македония против сръбските и гръцките агитация и гнет. През годините тя работи интензивно за основаването на българско лоби, поддържайки контакти с американския политически, бизнес и теоретичен хайлайф, в това число с ангажирането на представители на Конгреса и администрацията във Вашингтон с българската идея.

От основаването си до през днешния ден МПО пази българския етнически темперамент на Македония. Печатният орган на МПО вестник „ Македонска естрада “ осведоми американската и международна общност за тежката и онеправдана орис на българите в Македония и за натиска над тях, открит в Македония от югославския деспот Йосип Броз Тито след 1945 година

 Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков /вляво/

Българската емиграция се появява в Съединени американски щати през последната четвърт на ХIX век, като в началото съотношението сред българите от освободените земи и поробена Македония е почти равно - общо към 50 000 души. С експлоадирането на Балканските войни настъпват промени. Тогава част от българите от Царство България, които подлежат на наложителна военна работа, се завръщат в родината, с цел да вземат участие във войните за национално обединяване.

Поради това съотношението вътре в границите на българското етническо тяло в новия свят се трансформира в интерес на македонските българи, а след Ньойския контракт, по който Македония е дефинитивно раздрана, те стартират да изтеглят от там свои родственици, фамилии и другари. Така сред двете международни войни македонската емиграция в Съединени американски щати и Канада господства в структурата на българското емигрантско тяло.

Българите в Егейска и Вардарска Македония под гръцко и сръбско господство са сложени в извънредно тежко състояние. Възниква нуждата тази голяма отломка от българско етническо тяло в Америка да сътвори лична патриотична политическа организация, която посредством пробутване на концепциите на българската национална идея - истината за българите в Македония, да ангажира вниманието на международната общност за заслужено решение на македонския въпрос. Така от 2 до 4 октомври 1922 година във Форт Уейн, Съединени американски щати, се организира първият организационен конгрес на Македонската патриотична организация.

След приключването на Втората международна война МПО играе изключителна роля в напъните македонският въпрос да заеме уместно място на дипломатическата сцена. МПО разобличава протичащото се във Вардарска Македония. Организацията е тази, която нанася първият удар върху македонизма с оповестението на съответни обстоятелства – убийства на българи, станали жертва на македонистката промяна на македонското общество, насилственото македонизиране на българите в Македония, разбори за подправянето на българската история в Македония и доказване на несъстоятелността на разказа за съществуването на антична македонска националност.

МПО е образец за това, че българинът, където и да се намира по света, съумява да запази своето национално съзнание и да даде своя принос в отбрана на своите национални ползи. На тази идеология е отдаден и тазгодишния, 101-ви конгрес на Македонската патриотична организация в американския град Кълъмбъс. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР