Емблематичният Stade Bollaert-Delelis на RC Lens е домакин на високопоставящия

...
Емблематичният Stade Bollaert-Delelis на RC Lens е домакин на високопоставящия
Коментари Харесай

Пътуването на Арсенал до Ленс предизвиква дни на слава в града на миньорите, пристрастен към футбола

Емблематичният Stade Bollaert-Delelis на RC Lens е хазаин на високопоставящия се във Висшата лига Арсенал за дълго чаканото му завръщане във футбола в Шампионската лига във вторник, 25 години откакто Sang et Or (Кръв и злато) реализира известна победа над Артилеристите на Уембли.

Сгушен сред старите купчини сгурия в Северна Франция, в този момент обект на международното завещание на ЮНЕСКО, стадионът с потенциал от 38 000 е прочут с повече места от цялото население на Ленс. И за 30-ия пореден мач локалните любимци ще играят при цялостна зала, когато се изправят против Арсенал във втория си конфликт от групата.

„ Те елементарно можеха да я изпълнят два пъти, подобен е пламът зад тима “, сподели локалният публицист Жоел Доменигети, който отразява Racing Club de Lens (RC Lens, или единствено Lens) за водещия френски състезателен ежедневник L'Equipe. Той уточни „ сливаща се връзка “ сред футболния клуб, родния му град и някогашния въгледобивен район към него.

Тази връзка е повода Sang et Or – прякор, произлизащ от техните емблематични фланелки с червени и жълти райета – да се класират измежду най-популярните клубове във Франция, макар че са спечелили Френската лига единствено един път, преди четвърт век.

„ Те могат да разчитат на шумна, празнична и цветна аудитория, която въплъщава концепцията за foot populaire (футбол на работническата класа) ”, сподели Доменигети, наблягайки ролята на почитателите в оформянето на идентичността на техния клуб.

„ В Марсилия почитателите желаят техните играчи да бъдат бунтовници: това е Марсилия против света. В Париж, това е Ла Скала, би трябвало да покажете техническите си умения “, изясни той. „ В Lens би трябвало да атакуваш, да надхвърлиш ролята си и да дадеш на почитателите нещо, за което да крещят – по този начин завоюваха купата през 1998 година “

Трактор и филмов откъс

When Lens завоюва купа през тази година, в града нямаше открит рейс за парада на успеха на играчите. Вместо това те се качиха в селскостопанско ремарке, боядисано в алено и жълто и теглено от трактор, с именития президент на клуба Жерве Мартел на кормилото.

Месеци по-късно, нежеланият френски тим пътува до Лондон, с цел да играе с могъщия Арсенал на Арсен Венгер на Уембли. Гол на Микаел Дебеве им донесе шокираща победа с 1-0 над лондончани, до момента в който 8 000 пътуващи почитатели честваха един от най-хубавите резултати в историята на клуба.

Въпреки това на Ленс беше отказано място в елиминациите от Динамо Киев на Андрий Шевченко, и две години по-късно Арсенал си отмъсти, като победи френския клуб на полуфиналите за Купата на УЕФА.

Те в действителност имаха още един неуспех в Шампионската лига през 2002 година, като победиха Милан и приключиха наедно с Байерн Мюнхен. Но стартира спад, защото те претърпяха три изпадания сред 2008 и 2015 година и прекараха по-добрата част от десетилетието във втора дивизия.

Беше мъчно да си представим, че ще се завърнат във висшата лига на европейския футбол, изключително поради обществения и стопански подтекст в региона на Ленс, един от най-бедните във Франция, изумен от безработица след края на въгледобивната промишленост.

Извън ямата

Четвърт век по-късно, ремаркето, което превозваше 1998 година първенци към момента е паркиран пред Stade Bollaert-Delelis, извисяваща се конструкция, покрита единствено с изоставените въглищни шлаки, които осеят пейзажа и са неделими от историята и структурата на района.

„ Последните въглищни мини затвориха преди повече от три десетилетия, само че тяхното завещание към момента е доста присъстващо – в това число в емблемата на клуба, която включва лампа на миньори, ” сподели Доменигети.

Докато минната промишленост от дълго време е спряла да финансира локалния футболен тим, Lens откри различен вложител в парижки финансист Джоузеф Огурлиан, чието идване през 2016 година сложи началото на настоящото възобновление на клуба.

След като си обезпечи промоция през 2020 година, под управлението на треньора Франк Хайзе, Ленс се подобряваше устойчиво, до момента в който стигна до удивително второ място предишния сезон, когато поеха борбата за купата с Пари Сен Жермен падна до предпоследния мач, макар че работи с бюджет, по-малък от 10 % от този на подкрепяния от Катар колос.

Освободен от вдъхновяващия капитан Секо Фофана и звездния нападател Лоис Опенда по време на летните прехвърляния, Ленс претърпя извънредно начало до този сезон, като събра една точка от пет мача в лигата преди бойното тъждество 1-1 със Севиля в първия им мач в Шампионската лига.

Но последваха следващи победи на вътрешния пазар, като нападателят Ели Уахи вкара първия си гол в петък откогато подписа от Монпелие за рекордните за клуба 35 милиона евро.

„ Не знам дали това сме се върнали, само че се представяме по-добре “, сподели Хайсе, който в този момент ще се надява неговият тим да даде на почитателите на клуба още един нощ за запомняне в Европа.

„ На хартия Арсенал явно е едно равнище нагоре “, предизвести Доменигети. „ Но Lens постоянно са се справяли добре в Европа и сигурно ще се борят. “

(С AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР