Еманюел Макрон победи крайнодясната кандидатка Марин льо Пен и печели

...
Еманюел Макрон победи крайнодясната кандидатка Марин льо Пен и печели
Коментари Харесай

Макрон печели втори мандат, Льо Пен призна победата му

Еманюел Макрон победи крайнодясната кандидатка Марин льо Пен и печели президентските избори във Франция, сочат прогнозите.

Той е взел 58% от гласовете против 42% за нея, настояват френските малките екрани.

44-годишният Макрон ще стане първият френски президент, който ще бъде избран отново през последните 20 години.

53-годишната Льо Пен се кандидатира за президентския пост за трети път. Тя загуби от Макрон през 2017 година Тогава той получи 66% от гласовете, а нейният резултат се смяташе за невиждана победа за крайната десница.

Кандидатът на партията „ Национално обединение” Марин льо Пен призна провалянето си на втория тур на президентските избори във Франция. Тя прикани партията си да я поддържа на парламентарните избори през лятото.

Льо Пен назова триумф предварителните резултати от втория тур на президентските избори във Франция, които бяха оповестени след затварянето на изборните секции.

" Този резултат е съкрушителна победа за нас ", сподели тя по време на протест с гласоподаватели, излъчен по френските телевизионни канали. - За нас, както и за милиони европейци, този резултат символизира мощно неодобрение от актуалната система ".
Макрон е най-младият човек, заемал президентския пост (на 39 години), като стига до него след извънредно къса кариера във финансовия бранш и политиката.

Евентуална победа на Льо Пен, упреквана от съперниците си в другарски връзки с съветския президент Владимир Путин, би провокирала шокови талази по света, сравними с тези от 2016 година, които доведоха до Брекзит във Англия и избирането на Доналд Тръмп в Съединени американски щати.

Резултатът, който се чака да бъде доказан от формалните управляващи по-късно през през нощта, ще провокира голямо облекчение в Европа след опасенията, че президентството на Льо Пен ще остави континента без кормило след Брекзит и напускането на немския канцлер Ангела Меркел.

Левите водачи на Европейски Съюз, измежду които и немският канцлер Олаф Шолц посредством необикновени изявленията оповестена във вестник Le Monde, приканиха Франция в навечерието на вота да избере Макрон вместо съперничката му.

Макрон ще бъде първият френски президент, който ще завоюва преизбиране след Жак Ширак през 2002 година, откакто предшествениците му Никола Саркози и Франсоа Оланд напуснаха поста си единствено след един мандат.

44-годишният Макрон ще произнесе победна тирада в центъра на Париж, в подножието на Айфеловата кула, където развяващите флагове последователи избухнаха в радостни възгласи след появяването на първите прогнози в 20:00 ч. локално време.

Макрон ще се надява на по-малко комплициран втори мандат, който ще му разреши да реализира визията си за пробизнес промени и по-тясна интеграция в Европейски Съюз след първия мандат, засенчен от митинги, по-късно от пандемията и най-после от нахлуването на Русия в Украйна.

Но той ще би трябвало да завоюва тези, които поддържаха съперниците му, и милионите французи, които не си направиха труда да гласоподават.

Въз основа на формалните данни социологическите организации пресметнаха, че процентът на въздържалите се е бил 28%, което, в случай че се удостовери, ще бъде най-високият % негласували на втори тур на президентските избори от 1969 година насам.

Резултатът от първия тур на 10 април остави 44-годишния Макрон в постоянна, само че не и неоспорима позиция да резервира президентския пост.

Убеждаването на поддръжниците на твърдолинейния претендент, класирал се на трето място Жан-Люк Меленшон, да не се тормозят и да гласоподават за някогашния капиталов банкер, беше основен приоритет за Макрон във втората фаза на акцията.

Макрон също по този начин ще би трябвало да подсигурява, че партията му ще откри мощна поддръжка измежду елементарните хора, с цел да резервира контрола върху парламентарното болшинство на парламентарните избори, които ще се състоят през юни, с цел да избегне неловко " общуване " с министър председател, който не споделя политическите му възгледи./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР